Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Інформація
Музей хліба

Працює з 9.00 до 17.00
Вихідні дні - понеділок, вівторок

Вартість квитка:
Дорослий - 10 грн.
дитячий - 5 грн.

Вартість екскурсійного обслуговування:
доросла екскурсія - 20 грн.
дитяча екскурсія - 10 грн.

Адреса
м. Переяслав-Хмельницький, вул. Літописна, 2

Телефон
(04467) 5-53-28
Оцінка: 5 / 5 3
Головна » Mісця » Музей хліба

Музей хліба

Музей хліба, відкритий у 1984 році, є значним науково-дослідним, культурно-просвітнім осередком, де зібрано відомості, речові і документальні матеріали про хліборобську діяльність українців за тисячолітню історію.

Експозиція музею цікава інформативністю, наочністю, широтою проблематики, художньо-мистецьким вирішенням. У ній всебічно і комплексно, на широкій експозиційній та науковій базі показано розвиток вітчизняного хліборобства від найдавніших часів до сьогодення, відтворено основні періоди соціально-економічного і культурного розвитку українського хлібовиробництва впродовж його історичного розвитку. Експозиція музею дає можливість зрозуміти життя та побут наших предків-хліборобів, детально ознайомитися і порівняти  минуле та сучасне хліборобство та хлібопекарство.

У п’ятнадцяти тематичних розділах музею в історико-хронологічній послідовності максимально повно розкриті основні етапи розвитку хліборобства і хлібопекарства; представлені всі технологічні процеси хліборобства і хлібопекарства від підготовчих до заключних; відслідковується послідовність хліборобських робіт річного циклу селянської родини; відтворено побутові умови життєдіяльності хліборобської родини ХІХ ст.; аналізуються впливи політичних подій і явищ на розвиток хліборобства; пропагуються досягнення агрономічної, селекційної, пекарської наук. Експозиція музею розповідає про походження зернових культур, знайомить із системами землеробства, хліборобськими знаряддями праці, селекцією зернових культур, технологіями випікання хліба в домашніх умовах та на виробництві, традиціями використання зерна та хліба в українському побуті, народних звичаях і обрядах календарного та родинного циклів.

До музейного комплексу,  що займає територію близько 2,5 га, входять:

  • експозиційний павільйон, де розміщена основна експозиція площею 600 кв. м. (6 залів);
  • хата селянина-хлібороба (с. Кунцево Новосанжарського району Полтавської області);
  • три комори для зберігання зерна (с. Яхники Лохвицького району Полтавської області); с. Вишневе Лохвицького району Полтавської області; м. Київ (Поділ);
  • вітряний млин (с. Мірча Бородянського р-н Київської обл.);
  • майстерня з виготовлення та насікання жорнових каменів та відкритий виставковий майданчик, де представлена сільськогосподарська техніка кін. ХІХ–ХХ ст. ст. (зокрема, ґрунтообробні знаряддя праці, унікальна колекція плугів, військово-польова пекарня, механізований молотильний тік, зернозбиральні та вантажні машини і «крилатий хлібороб» – «АН-2»).

В експозиції, побудованій відповідно до профілю та призначення споруд, розміщено близько 3 тис. експонатів: колекція реліктової пшениці, керамічний посуд давньоземлеробських культур, який використовувався для зберігання зернових і приготування страв, знаряддя праці хліборобів і пекарів, хлібопекарські вироби, фотодокументальні матеріали, мистецькі твори на хліборобську тематику тощо.

Читайте також: Історія створення Музею хліба Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав»


1