Вибір витяжки для кухні: різні види і їх функціональність

Під час приготування їжі утворюються продукти згоряння, випаровування, запахи, а також жир, який швидко осідає на меблях і забруднює повітря. Але таких проблем можна уникнути, якщо над плитою встановлена витяжка.
За загальноприйнятою класифікацією витяжки для кухні діляться на два види і відрізняються типом підключення:
- Проточні. Такі витяжки потрібно підключати до загальної вентиляції, куди йде відпрацьоване повітря. Але деякі моделі можуть не тільки відводити повітря, але і циркулювати його, тобто переробляти і запускати назад в кухню чисте повітря;
- Циркуляційні. Не з'єднуються з вентиляцією, але при цьому очищають повітря. Тобто через встановлені фільтри проходить брудне повітря, переробляється і повертається в приміщення. Таку витяжку вважають менш ефективною, багато в чому якість її роботи визначають фільтри, які потрібно вчасно чистити і міняти користувачеві. Але це хороший варіант для тих кухонь, де не можна з'єднати витяжку з вентиляцією.
Якщо вибираєте витяжку на кухню орієнтуючись на ціну, то циркуляційні моделі коштують дешевше.
Фільтри бувають вугільні і жироуловлюючи:
Вугільними частіше укомплектовані циркуляційні витяжки, вони здатні реагувати на жир, дим, випаровування, копати. Міняти їх потрібно кілька разів на місяць, інакше засмічуватися і не будуть виконувати свої функції.
Жироуловлювачі стоять в проточних витяжках. Вони захищають саму витяжку від жиру, кіптяви, пилу. І представляють систему більш грубої очистки, ніж вугільні фільтри. Жировий фільтр мене не потрібно, але не забувайте його знімати і чистити.
За типом конструкції витяжки для кухні діляться на наступні види:
- Баневий. Своїм виглядом-широкий парасольку і труба, нагадують камін з димоходом. Такі прилади потрібно підключати до системи вентиляції, тобто вони проточні, коштують дорожче, але виглядають привабливо і можуть стати яскравою частиною інтер'єру. Ще один плюс-висока продуктивність;
- Прихований. Ховаються в меблі і займають небагато місця, що добре для маленького приміщення. І завжди з'єднуються з воздуховодом. Різновид вбудованої витяжки для кухні – телескопічна витяжка, у неї такий же принцип роботи, але є висувна панель з фільтрами;
- Плоский. Відносяться до циркуляційних витяжок, тобто не вимагають з'єднання з вентиляцією. Коштують недорого і просто монтуються-потрібно підвісити над варильною панеллю;
- Т-подібні. Нагадують букву "Т" з плоским і широкою основою;
- Коробчатий. Витяжка для кухні у вигляді труби або короба. Встановлюються по острівній типу.
Монтаж
При виборі витяжки для кухні важливо звернути увагу на те, як вона встановлюється.
За типом монтажу прилади бувають:
- Настінний. Встановлюються як біля стіни над плитою, так і окремо або всередину меблів, щоб звільнити простір;
- Острівний. Вимагають більш складної установки, тому що зазвичай знаходяться в центрі кімнати і кріпляться до стелі, з'єднуючись з воздуховодом. Острівну витяжку цілком можна назвати самостійним елементом дизайну;
- Кутовий. Монтуються в кутку кухні, тим самим дозволяють реалізовувати цікаві ідеї дизайнерам. Але сьогодні асортимент таких моделей невеликий.
Зверніть увагу, відстань між витяжкою і плитою має становити не менше 60 см.
Габарит
Вибираючи витяжку для кухні над плитою, візьміть за основне правило, що розміри витяжки не можуть бути менше самої плити.
Ширина витяжки може збігатися з шириною плити або бути більше її. Стандартні розміри - 50х60х90 см.
Якщо плита дуже велика, то можна купити прилад шириною 100-120 см. а якщо ви дивитеся купольну модель, важливо правильно розрахувати висоту – відстань між парасолькою і вентиляцією, як правило, воно дорівнює 1-1, 5 м.
Принципи роботи
Витяжки для кухні різняться за принципом роботи:
- З відведенням. Брудне повітря через витяжку потрапляє в трубу, а потім у вентиляцію. Сама конструкція захищена від забруднення жирами, пило- та жировим фільтром. Плюс такої витяжки на кухні - продуктивність, підійде для господарів великого приміщення і тих, хто готує часто і багато. Мінус - зайвий шум;
- З циркуляцією. Брудне повітря потрапляє на фільтри, очищається, а потім виходить назад. Тобто принцип роботи дуже схожий на систему кондиціонування. Спочатку повітря пропускає жировий фільтр, а потім вугільний, де очищення більш якісне. Плюс - можна встановити де завгодно, тому що це всі види витяжок для кухні без воздуховоду. Мінус-потрібно чистити і міняти фільтри.