Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Зібрання Шевченківського товариства «Тарасовий Заповіт»

Зібрання Шевченківського товариства «Тарасовий Заповіт»

Ніна Лазенко розповіла про шевченкіану

9 березня в читальному залі районної бібліотеки відбулося урочисте зібрання громадської організації «Шевченківське товариство «Тарасовий Заповіт», присвячене 203-й річниці з дня народження українського національного генія, великого поета і художника – Тараса Григоровича Шевченка.

Відкрила зібрання директор центральної районної бібліотечної системи Світлана Харіна. Вона привітала присутніх зі святом і презентувала картини та малюнки художника Олега Засипкіна і вишивки Ніни Лазенко на шевченківську тематику.

У своєму виступі голова Шевченківського товариства Юрій Авраменко проаналізував значення творчості Т.Г. Шевченка для українського народу, його вплив на сучасні процеси державотворення. Також повідомив, що з нагоди 203-ї річниці з дня народження великого Кобзаря грамотами товариства нагороджені редактор газети «Вісник Переяславщини» Галина Карпенко за багаторічну популяризацію на сторінках газети життя і творчості Т.Г. Шевченка та художник Роман Мотузок за створення художніх творів, пов’язаних з перебуванням Т.Г. Шевченка на Переяславщині.

Ніна Лазенко розповіла, як шанували Т.Г. Шевченка в двадцятих-тридцятих роках минулого століття у сім’ї її свекра Романа Лазенка, церковного старости Петропавлівської церкви у селі Підварки. За висловом Ніни Іванівни, в цій родині шанували Т.Г. Шевченка «як святого». Навіть у граматці (поминальній книжечці) Романа Лазенка від 1924 року було записано ім’я Т.Г. Шевченка. Також Ніна Іванівна розповіла про своє захоплення вишиванням та про власні оригінальні вишивки до 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка.

Відомий поет Переяславщини Олег Князенко-Коломієць поділився своїми творчими задумами – створенням книги, присвяченій перебуванню і вшануванню Т.Г. Шевченка на Переяславщині, а співробітниця бібліотеки Лариса Жарко розповіла про нові надходження книг до бібліотеки на шевченківську тему.


Автор: Інформація товариства «Тарасовий Заповіт»

1