Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Жонглери юридичними нормами або було Ваше стало наше

Жонглери юридичними нормами або було Ваше стало наше

Прочитавши статтю, що стосується майнових паїв в с. Горбані, хочу коротко розповісти про ситуацію, що склалися з такими ж паями в інших селах району, зокрема в с. Пристроми.

Давайте на мить опинимося у 2000 році, щоб згадати процес реформування колективних сільськогосподарських підприємств. Тоді на зборах членів колективних сільськогосподарських підприємств лунали гучні промови представників влади: «КСП потрібно реорганізовувати. Та Ви не хвилюйтеся, майно і земля належати все одно буде Вам. Та з метою раціонального використання потрібно, щоб все це використовувалося одним підприємством, бо якщо кожен забере свою частку підприємство розпадеться».

Ми і послухалися, довірилися, тим більше керівник новоствореного підприємства уклав договори на оренду майна та землі. На посвідчення права власності державні органи повидавали колишнім членам КСП майнові сертифікати та державні акти на земельні паї.

І все було б добре, якби у 2012 році на приватно-орендному підприємстві «Пристроми» (яке орендувало ці паї) у керівника Михайлика Олександра Івановича не виникло питання: «А чи було те розпаювання взагалі ?». Він 12 років користувався майном колишнього КСП ім. Черняховського, сплачував невеличку орендну плату за користування майном. А тепер раптом вирішив , що все майно є нажитим ним в процесі господарської діяльності протягом 2000 – 2012 років. І все це було б смішно, аби не було так плачевно.

24 вересня 2012 року в ПОП «Пристроми» змінюється керівник. Михайлик О.І. передає, як він стверджує в суді, Фесенку Олександру Васильовичу свою печать та борги підприємства. Останній жодного разу не з’являється ні на підприємстві, ні в суді. Його інтереси починає представляти група осіб у складі: Білика Віталія Анатолійовича та Біленка Віталія Григоровича. Проте на всіх важливих документах фігурує прізвище Фесенко О.В.

Тож пайовикам і стало цікаво, хто ж той загадковий керівник? Як з’ясувалося пізніше це звичайний робочий на підприємстві ТОВ «Агротрейд-груп», на якому керівник Біленко Віталій Григорович.

Цікавим є той факт, що саме останнє підприємство, знову ж таки 24 вересня і купує всі активи ПОП «Пристроми», і чи то помилково, чи то зумисне в активи чомусь потрапило і майно пайового фонду. Договір нотаріально ніхто не посвідчував, хоч така форма є обов’язковою у даному випадку.

24 вересня з ПОП «Пристроми» звільнені всі працівники, кормів для тварин підприємство не заготовляло. То ж не озброєним оком видно, що майно пайовикам ніхто не збирається повертати.

Органи прокуратури в цих діях не вбачають ознак злочину, і на всі звернення пайовиків, працівників ніяк не реагують, мотивуючи це тим, що мовляв, вирішуйте свої проблеми в суді.

А суди в нашій державі це діло затяжне, кожен з нас розумів, що поки будуть тривати суди, майна вже не залишиться, і ділити вже не буде чого. Та й відшкодовувати збитки ніхто не буде, адже ми неодноразово зверталися і в міліцію, і в прокуратуру з заявами, що майно колишнього КСП ім. Черняхівського розбазарене на мільйони гривень, просили притягнути винних (зокрема керівника Михайлика О.І.) до відповідальності, але це ні до чого не привело. Тому ми вирішили раз нам не допомагають правоохоронні органи та керівництво району, зрозумівши, що вони займаються тільки «окозамилюванням» , загальні збори пайовиків вирішили провести інвентаризацію майна та вилучити своє майно в «горе керівника».

Зібралися жителі села Пристроми та пайовики (було близько сотні людей) , інвентаризаційна комісія, обрана зборами, передала майно від одного керівника до іншого згідно акту передачі майна. Але справа цим не закінчилася. Шахраї не полишали спроб відібрати майно назад: неодноразово погрожували працівникам молочної ферми кримінальними справами, одного разу була навіть спроба рейдерського захвату майна пайовиків. Оскільки з пайового фонду ще залишилося на той час близько 300 корів, і їх шахраям було найлегше реалізувати, то саме з них і була зроблена спроба захоплення. На ферму, у вечірній час приїхав мікроавтобус, в якому знаходилося близько 20 осіб спортивної статури для силового захвату худоби (пайовикам вже була відома інформація про вивезення скоту фурами). Шахраї врахували той момент, що правоохоронні органи закриють на силовий захват очі, але не врахували те, що пайовики швидко мобілізуються і прийдуть самі захищати свої права на власність. Тоді до ферми збіглося більше сотні жителів, і спроба захвату була вчасно зупинена. А рейдерів разом із тими, хто їх найняв, було випроваджено із села в той же вечір.

На суд було подано вже тоді, коли майно знаходилося в руках пайовиків.

А ось на звернення ПОП «Пристроми» реакція йшла миттєво, в діях пайовиків вони знайшли ознаки злочину передбачені статтею кримінального кодексу самоправство ( склад злочину передбачає завдання шкоди інтересам власника). Тобто ПОП «Пристроми» власник майна, а пайовики злочинці, які не правомірно прагнуть заволодіти майном, що дісталося ПОП «Пристроми» від КСП. Та на цьому всі біди пайовиків не закінчуються.

Колишній керівник ПОП «Пристроми» засвідчує нотаріально заяву наступного змісту, цитую: «Пайовий фонд КСП ім. Черняхівського складає 2490, 98 гривень, і до цього часу розмір пайового фонду не переглядався… Фактичного розпаювання майна у КСП ніколи не відбувалося, загальні збори жодних рішень з цього приводу не ухвалювали і не затверджували… Списків майна та осіб, які мали б право на паювання нерухомості (у тому числі землі) не складалися…ПОП «Пристроми» добросовісно заволоділо чужим майном…». Ця заява в селі Пристроми викликала неабияку хвилю обурення.

За цією заявою послідував і позов до суду на сільську раду про визнання майнових сертифікатів недійсними. Незважаючи на те, що ПОП «Пристроми» не має право звертатися до суду з даними вимогами, все ж тривають судові засідання.

Інша позовна заява містить вимоги про відновлення права володіння, користування та розпорядження ПП «Пристроми» майновим комплексом в с. Пристроми. Цими повноваженнями наділений власник майна, а ним є точно не ПП «Пристроми».

На сільську раду навалилася хвиля перевірок із прокуратури. На підтримку сільської ради на судові засідання весь час їздять жителі села, адже нікому з них, пайовиків, не вигідно, щоб в них забрали майно та землю. А прокуратура вважає, що вона захищає права громадян. Цікаво, яких саме? Представників ПП «Пристроми», які прагнуть залишити все село ні з чим?

Надія на покарання винних зявилася 8 листопада 2012 року, коли за скаргою пайовиків слідчим управлінням Головного управління МВС України в Київській області порушено було кримінальну справу проти посадових осіб ПП «Пристроми» по шахрайству в особливо великих розмірах щодо спроби заволодіти майном з пайового фонду колишнього КСП ім. Черняховського. Але зараз уже кінець 2014 року, а справа до суду так і не дійшла, як кажуть «а віз і нині там».

Надіємося, що ситуація із паями в Горбанях буде більш оптимістичною, і кожен пайовик отримає свою частку та на власний розсуд розпорядиться нею.

Дима Анатолій
30 листопада, 2014 р.


Автор: «Голос Переяславщини»
http://www.golos-pereyaslaw.com

1