Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Засідання робочої групи з питань повернення місту історичної назви

Засідання робочої групи з питань повернення місту історичної назви

10 жовтня у приміщенні Переяслав-Хмельницької міської ради було проведено засідання робочої групи з питань повернення місту Переяславу-Хмельницькому історичної назви «Переяслав»
Засідання робочої групи з питань повернення місту історичної назви

У складі присутніх членів робочої групи: голова комісії Костін Тарас Вікторович, міський голова; секретар комісії Нестеренко Євгеній Анатолійович, головний спеціаліст юридичного відділу виконавчого комітету; члени комісії: Бочарін Петро Петрович – секретар міської ради; Губенко Валентина Валеріївна – заступник міського голови; Гринець Валентина Іванівна – керуюча справами виконавчого комітету; Андрієнко Микола Михайлович – почесний громадянин міста, колишній архітектор міста; Чайка Тетяна Аркадіївна – міський голова 2005 – 2006 років; Якименко Іван Петрович – пенсіонер, міський голова 2006 – 2010 років; Колибенко Олександр Володимирович – старший науковий співробітник ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Г.С. Сковороди»; Коцур Віталій Вікторович – старший науковий співробітник відділу національних меншин інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І.Ф. Кураса НАН України, голова громадської ради при виконавчому комітеті Переяслав-Хмельницької міської ради; Набок Людмила Миколаївна – історик-етнограф; Лукашевич Олексій Михайлович – генеральний директор НІЕЗ «Переяслав»; Нагайко Тарас Юрійович – голова ГО «Переяславський скарб»; Іващенка Віталія Павловича – голова громадської організації «Старий Дніпро»; депутати міської ради VII скликання: Вовк Валерій Олексійович, Гайдак Василь Григорович, Дикий Олексій Степанович, Навальна Марина Іванівна, Оверчук Лідія Миколаївна, Шинкар Юрій Сергійович, Щукін Василь Віталійович, Федорук Жанна Володимирівна, голова “Проствіта” Заїка Наталія Леонідівна, голова Громадської ініціативи “Корінь нації” Богатир Микола, науковий співробітник НІЕЗ «Переяслав» Ткаченко Віктор Миколайович та небайдужі мешканці міста.

Виступив Костін Т.В., який зазначив, що справа щодо перейменування міста Переяслава-Хмельницького непроста та потребує урахування думок мешканців міста, депутатського корпусу. Для цієї мети і створена робоча група.

Надано слово Колибенку О.В. , який зазначив, це не перша спроба. Ці намагання тягнуться вже багато років. З різних причин досягти успіху у вирішенні питання перейменування нашого міста було не можливо. Немає жодної людини яка б не хотіла щоб наше місто було сучасним і розвиненим. В Україні існує небагато міст, які мають свою історію понад 1000 років. Всі такі міста України носять свою історичну назву. Всі органи, що у 1943 році ухвалювали рішення про перейменування Переяслава у Переяслав-Хмельницький припинили своє існування.

Також Колибенком О.В. було озвучене обґрунтування необхідності перейменування., та додатково зазначено, що місто повинно мати чітку лаконічну назву, яка відповідає історичному минулому.
Лукашевич О.М. вказав наступне: історична пам’ять є ціннісною для суспільства. Свідомість людини визначає її побут.  Перейменування міст у радянську епоху було лише ідеологічною формальністю. На його думку ім’я Богдана Хмельницького необхідно назавжди від’єднати, а історичну назву нашого міста необхідно поважати. В існуючій ситуації необхідно прийняти правильне рішення та перейменувати місто Переяслав-Хмельницький шляхом відєднання слова Хмельницький. На його думку Переяслав – це історична дійсність, не більше, не менше.

Нагайко Т.Ю. продемонстрував світлини, які наочно показують на помилки при офіційному використанні найменування міста Переяслава-Хмельницького з порушеннями, а саме: П.Хмельницький, Переяслав-Хм., П-Хмельницький. Також сказав про те, що науковці не полишили ідеї перейменування міста. За своєю культурною багатоманітністю Переяслав може бути і Переяславом Шевченківським та Переяславом Сковородинівським, а тому до 1943 року історично складалося, що Переяслав був Переяславом. Погоджуючись, за замовчуванням із існуванням назви Переяслав-Хмельницький ми погоджуємось із політикою комуністичного режиму. Тарас Просить долучитися депутатський корпус та всіх  хто приймає участь у вирішенні питання перейменування міста.
Коцур В.В. також зазначив, що і із історичних точки зору, із точки зору ідеологічної складової та політичної складової Переяслав-Хмельницький необхідно перейменовувати. Проведено аналіз, проведено ряд заходів, громадська рада підтримує повернення історичної назви. Остаточне рішення щодо перейменування міста Переяслава-Хмельницького в Переяслав прийматиметься у Верховній Раді України то там також складається прийнятна атмосфера для прийняття такого рішення, існує висновок інституту національної пам’яті. Перейменування міста залежить від депутатів міської ради в першу чергу. Педагогічний університет підтримує таке перейменування. Також буде необхідність перейменування університету, але Вузом всі фінансові та юридичні аспекти будуть враховуватись. Ідея перейменування міста насамперед це ініціатива жителів міста тому закликає зробити цей крок.

Набок Л.М. зазначила про існування перепон у перейменуванні нашого міста. Деякі люди, які приїжджають до нашого міста ставлять слово Хмельницький по перед Переяслава. Також зазначили, що у громади Переяслава у 1943 році ніхто не запитував, а перейменували в Переяслав-Хмельницький і всі звикли, то давайте повернемо історію і всі звикнуть. Назва Переяслав-Хмельницький «вкрадає» в нас історію у зв’язку із зазначенням станом на 19 століття фіксується назва Переяслав-Хмельницький. Людмила Миколаївна залишається прихильником перейменування Переяслава-Хмельницького у Переяслав.

Якименко І.П. міський голова 2006-2010 р.р. зазначив, що приймав активну участь у обговоренні питання перейменування міста, вислухали науковців, ніхто не применшує роль Богдана Хмельницького, у нас залишається центральна вулиця Богдана Хмельницького і не ставиться питання щодо перейменування цієї вулиці. Серед населення різні є думки з цього питання. Люди говорять: «Навіщо це треба?». Ми маємо покінчити із тривалими безрезультатними переговорами та повернути місту історичну назву.

Чайка Т.А., міський голова 2005-2006 р.р., розподілила питання перейменування міста на три аспекти побутовий, історичний і практичний. Перш за все необхідно враховувати проблеми, які виникнуть у фізичних осіб, юридичних осіб. Команді міського голови необхідно максимально широко донести до громадян питання перейменування, щоб не було обурення. Нашому місту необхідно повернути історичну назву, і можливо воно набуде більшого розвитку у економічному та соціальному плані.

Заїка Н.Л. – голова Переяслав-Хмельницького осередку ТОВ Просвіта, вказала, що неприпустимо гальмувати процес перейменування міста. ТОВ Просвіта починаючи з 90-х років піднімає це питання, але кожного разу отримували відмови із зазначенням причини, що «не на часі». Нажаль належної підтримки не отримали. Обговорення не порібне, було безліч обговорень. Треба перейменовувати питання вже сьогодні.
Міський голова Костін Т.В. зазначив, що на громадських слуханнях у 2015 та 2016 роках громадяни підтримували питання перейменування. Але існує ризик провалу голосування у міській раді, що може бути наслідком не вирішення і надалі цього питання.

Депутат міської ради Гайдак Василь Григорович висловився проти перейменування міста та зазначив наступне: Що немає історичної справедливості при зникненні сіл Трубайлівка, Борисівка, Підварки. А також зауваження,що історична назва міста Переяславль.

На що учасниками робочої групи було надано відповідь, що зникнення сіл Трубайлівка, Борисівка це звичайні урбанізаційні процеси, об’єднання задля спільної економічної вигоди.
Колибенко О.В. зазначив, що в літописах існують різні назви і трактування назви Переяслав: і Переяслав, і Переяславль, в окремих випадках  зазначають Переяслав Руський. Проте з давніх часів і до 1943 року, коли перейменовано у Переяслав-Хмельницький, закріпилася основна назва Переяслав.

Лукашевич О.М. провів аналогію із Києвом та населеними пунктами, які увійшли до складу міста Києва.

Гайдак В.Г. зазначив, щоб формулювання причини перейменування не містили слів повернення історичної справедливості. Також зазначив про проведення про громадське і соціальне опитування. Корсунь Шевченківський і Переяслав-Хмельницький мають красиві назви та що зміниться у зв’язку із перейменування міста? Гайдак В.Г. також зазначив, що зміна найменування міста призведуть до проблем, що пов’язані зі зміною установчих документів та печаток юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Щукін В.В. зазначив, що більшість виборців його округу підтримують перейменування міста Переяслава-Хмельницького на місто Переяслав та роз’яснив, що депутат міської ради представляє інтереси громади того міста, яка його обрала депутатом, а отже ніяких громадських опитувань проводити не потрібно. Кожен депутат має поспілкуватися зі мешканцями округу міста, який він представляє у міській раді та запитати чи підтримують громадяни перейменування міста. Необхідно визначити формулювання Федорук Ж.В. запитала: Які були проведені соціологічні опитування в місті для з’ясування думки громадян щодо перейменування міста?

Коцур В.В. зазначив, що в ході проведення аналізу необхідності проведення опитувань зібрано протоколи громадських слухань, в яких озвучувалося питання перейменування міста, на громадських слуханнях, що відбувалися у мікрорайонах міста озвучувалося це питання, існує висновок інституту історичної пам’яті, а тому соціологічні опитування не потрібні. Думка громади відображена в протоколах громадських слухань.
Федорук Ж.В. запитала: Скільки Юридичних та фізичних осіб існує у місті?

Міський голова Костін Т.В. зазначив в місті зареєстровано близько 2000 фізичних осіб підприємців та юридичних осіб. Проте змінювати печатки потрібно не усім а лише деяким суб’єктам підприємницької діяльності та юридичним особам.

Коцур В.В. повідомив, що Державний вищий навчальний заклад Університет імені Г.С.Сковороди теж погоджується на вжиття заходів щодо зміни своєї назви та відповідних установчих документів та розуміє всі наслідки такого перейменування.

Саулко В.В. запитав: А яку назву буде мати район Переяславський чи Переяслав-Хмельницький.

Бочарін П.П. вказав, що до прийняття рішення районною радою та повідомлення обласної ради про перейменування району з Переяслав-Хмельницького на Переяславський район, район носитиме назву Переяслав-Хмельницький.

Нагайко Т.Ю. зазначив, що перейменування місту історичної назви нівелює спотворення найменування нашого міста  при використанні його у різних сферах життя.

Навальній М.І. виступає за ініціативу перейменування міста та повернення місту історичної назви. Повідомила про закон мовної економії та особливо важливо застосовувати цей закон до топонімів.
Богатир Микола громадська ініціатива корінь нації сказав, що в України проходило дуже багато державотворчих процесів. Спілкуючись з багатьма туристами України коли кажеш їм Переяслав-Хмельницький то вони початково розуміють, що це якимось чином відноситься до міста Хмельницький. Знання своєї історії є інструментом збереження України. Небажання перейменувати місто, це не бажання виходити за межі комфорту.

Федорук Ж.В. Зазначила, що питання перейменування міста повинні вирішувати мешканці міста, а не окрема група людей у складі 36 чоловік.

Дикий О.С. також додав наступне, що для прийняття рішення про перейменування міста необхідно 17 голосів депутатів міської ради. А тому потрібно знати думку громади, тому що є громадяни , які не розуміють для чого місто перейменовувати. Тому прозвучало прохання до науковців істориків допомогти пояснити громаді для чого необхідно перейменування міста.

Костін Т.В. міський голова, зазначив, що завжди будуть люди які за ту чи іншу ініціативу або проти неї, тому і потрібні такі обговорення, з метою доведення до громадян, активістів, депутатів необхідності перейменування міста Переяслава-Хмельницького у місто Переяслав.

Лукашевич О.М. зазначив, що на мапі міста є одна гаряча точка, де існує банер на якому написано «Переяслав проти ТЕЦ», а тому громадяни вже зробили свій вибір, назвавши Переяслав Переяславом.
Костін Т.В. зазначив, що Сокур Григорій Романович, який був свого часу міським головою вже ставив питання про перейменування міста, воно вже було подано на розгляд до верховної ради України але у зв’язку із існуючою в той час коаліцією до якої входила комуністична партія питання так розглянуто і не було.

За результатами засідання Робочої групи було прийнято рішення про винесення на чергову сесію, що відбудеться у жовтні 2017 року проект рішення про перейменування міста Переяслава-Хмельницького в місто Переяслав, депутатам визначитись зі своєю позицією та висловлено прохання підтримати цю ініціативу.



1