Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Як уберегтися від коронавірусу?

Як уберегтися від коронавірусу?

Вакцина проти коронавірусу поки що не розроблена. Але уберегтися від нього можна, головне – не панікувати й дотримуватися деяких простих правил. Про них розповідає начальник районного управління Держпродспоживслужби Олексій Роман
Коронавірус

Що таке коронавірус?

Коронавірус – це гостре вірусне захворювання, що характеризується переважним ураженням дихальної системи та шлунково-кишкового тракту.

Джерелом коронавірусної інфекції, як правило, є хвора людина. Також джерелом можуть бути дикі та домашні тварини, птахи, рептилії.

Як передається?

Вірус передається повітряно-крапельним, повітряно-пиловим, фекально-оральним шляхами. До факторів передачі належать виділення носоглотки, блювотних мас, фекалії птахів, тварин, хворої людини.

У людей сприйнятливість до коронавірусу дуже висока, захворювання загрожує всім віковим групам.

На сьогоднішній день патогенетичні механізми розвитку коронавірусної інфекції вивчені недостатньо. Вхідними воротами для інфекції є слизова оболонка верхніх дихальних шляхів. При ураженні збудником 2019 nCov інфікування стрімко поширюється на бронхи та легені.

Для більшості коронавірусних інфекцій інкубаційний період обмежений 2-3 добами. Однак, для коронавірусу 2019 nCov цей період може становити від 1 до 14 днів (в середньому 10 днів).

Протягом усього цього періоду людина може заражати інших.

Які ознаки захворювання?

На початковому етапі зараження ознаки коронавірусу збігаються з усіма ознаками звичайної застуди: сухий кашель, слабкість, підвищення температури. У деяких пацієнтів відзначаються ураження очей (кон’юнктивіт) та діарея. Якщо захворювання протікає в легкій формі, запалення легенів не розвивається й весь патологічний процес обмежується слабо вираженими симптомами. У таких випадках температура може підійматися незначно або взагалі залишатися в межах норми.

При важких формах захворювання стан пацієнта швидко погіршується, підіймається дуже висока температура, з’являється непродуктивний сильний кашель, розвивається дихальна недостатність. Стан хворого значно погіршується, якщо є супутні захворювання.

У дітей інфікування може поширюватися на нижні відділи дихальних шляхів, викликаючи біль в грудях при диханні та задишку. Спостерігається запалення гортані, шийний лімфаденіт, свистячі та сухі хрипи в легенях.

Особливості перебігу та ускладнення

При звичайній коронавірусній інфекції повне одужання зазвичай настає через 5-7 днів. Віруси mers та sars cov, як правило, ускладнень не викликають і прогноз захворювання сприятливий.

Якщо захворювання протікає у важчій формі, на одужання може піти два чи й більше тижнів.

У важких випадках наслідки коронавірусу вкрай несприятливі:

  • виражена інтоксикація;
  • ознаки набряку легенів;
  • прогресуюча гостра дихальна недостатність;
  • поліорганна недостатність.

Прогноз при такому перебігу захворювання несприятливий.

Як визначити коронавірус?

Провести діагностику коронавірусу тільки завдяки клінічній картині неможливо, через те, що симптоми коронавірусу повністю ідентичні симптомам інших респіраторних інфекцій. Швидко визначити наявність коронавірусу в організмі дозволяють тест-системи.

Діагноз «коронавірусна інфекція» може бути підтверджений тільки лабораторними методами діагностики! Матеріалом для дослідження служать слиз, харкотиння, кров, сеча та ін.

При підозрі на розвиток пневмонії лікар призначає рентгенографію.

Диференціальна діагностика коронавірусу проводиться з риновірусною інфекцією, РС-інфекцією, бактеріальними та вірусними гастроентеритами.

Лікування коронівусної інфекції

Лікування коронавірусу легкої форми або середньої тяжкості включає симптоматичне лікування – препарати для зниження температури, кашлю, препарати від нежитю і т.д.

На сьогодні специфічних заходів профілактики коронавірусу немає – вакцина поки не розроблена. При появі найменших симптомів захворювання рекомендується перебувати вдома. У період великого поширення захворюваності у вашій місцевості необхідно максимально обмежити контакти з іншими, не відвідувати місця великого скупчення людей.

Заходи профілактики від захворювання

  • не відвідувати регіони, де найчастіше зустрічається коронавірусна інфекція;
  • регулярно мити руки;
  • обмежити контакти на близькій відстані;
  • більше гуляти на свіжому повітрі – в парках, скверах – далеко від людей;
  • зміцнювати місцевий імунітет (дотримуватися температурного режиму в приміщенні — 18-20 градусів, підтримувати необхідну вологість — від 40 до 60%);
  • зволожувати слизові оболонки верхніх дихальних шляхів сольовими розчинами.

Проводьте вологе прибирання приміщень з додаванням дезінфікуючих засобів згідно з інструкцією їх використання, опромінюйте повітря приміщень закладу бактерицидними лампами з дотриманням вимог інструкції, приміщення частіше провітрюйте.



1