Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Вивіз військової музеної техніки до Києва

Вивіз військової музеної техніки до Києва

Вивіз військової музеної техніки до Києва

5 червня, розпочались роботи з демонтажу та переміщення музейної військової техніки НІЕЗ “Переяслав” від Кургану Слави, що в місті Переяслав-Хмельницький до Національного військово-історичного музею України, що знаходиться у місті Києві, повідомляється на сайті міськради.

Роботи виконуються згідно наказу Міністерства культури України №310 від 10.04.2018 р. Про передачу музейних предметів на постійне зберігання.

Але прийшло чимало небайдужих громадян, 5 червня, зупинили вивезення експонатів військової техніки від “Меморіалу Слави” до військової частини, яка дислокується в Дівичках. За свідченням очевидців саме звідти прийшла важка техніка для їх вивезення. Людей обурило, і зацікавило чому ці дії робляться без відома громади. Тож активісти відразу приступили до збору підписів під зверненням до голови міської ради про недопущення вивезення військових експонатів. Активісти цікавились на якій підставі деякі працівники заповідника звернувся до Міністерства культури із листом у якому просили  забрати техніку. Тож міський голова Тарас Костін оголосив громадські слухання саме із цього питання. На відповіді жителів міста та депутатів хотів відповісти заступник генерального директора НІЕЗ “Переяслав” із наукової роботи Олександр Колибенко. Але зібрання, після відмови заступника озвучити прізвища людей, які підписали листа до Міністерства вирішило, що цей чоловік некомпетентний, і вони мають дочекатися повернення із відрядження Генерального директора Олексія Лукашевича, аби із перших вуст почути мотивацію звернення до Міністерства.

Виступи під час обговорення, як депутатів так і небайдужих громадян були доволі емоційними. Зокрема Віктор Хоменко звинуватив міського голову у бездіяльності, оскільки інформацію про вилучення військових експонатів із підпорядкування заповідника він надавав міському голові ще за кілька місяців до подій 5 червня. Адвоката Олену Гичко цікавило чому Наказ Міністерства культури виконували військові. Чому на місці був лише генеральний директор НІЕЗ “Переяслав”, а людина, якій ця техніка мала передаватись, і людина, яка мала здійснювати контроль за передачею були відсутні. Вона також повідомила, що в Наказі зазначено одну адресу по якій мала бути доставлена техніка. Тож її дуже зацікавила присутність важких автомобілів із Полтави для перевезення експонатів та представників Полтавського музею.

Завершуючи обговорення міський голова Тарас Костін зазначив, що буде від імені громади звертатись до Міністерства культури із проханням залишити експонати на місці. Найближчим часом, орієнтовно 12 червня, запросить Олексія Лукашевича до міської ради аби той відповів на всі питання громади.

В.о. директора Національного військово-історичного музею України Андрій Ільєнко повідомив, що у зв’язку із жахливим станом, у якому перебувають експонати військової техніки у Переяславі-Хмельницькому вони запропонували Міністерству культури передати її до Національного військово-історичного музею, де буде проведена реставрація, а потім виставиться в експозиції самого музею та у його філіалах, які знаходяться на Волині, Чернігівщині і на Полтавщини.

– Ми хотіли б забрати всю військову техніку, яка знаходиться у Переяславському заповіднику, але нам віддали лише 18 найменувань. Ту техніку, яка немає ніякого відношення до часів Другої світової війни. Вся вона була виготовлена у післявоєнний період.

Оскільки жителі міста разом із деякими депутатами міської ради не дали змоги нашим працівникам виконати Наказ Міністерства культури на перевезення військових експонатів ми готуємо позов до міської ради про відшкодування затрат, які понесли.



1