Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Виставка різбляних робіт Івана Чередніченка

Виставка різбляних робіт Івана Чередніченка

Виставка “Різьблений дивоцвіт Івана Чередніченка” діятиме до квітня 2017 р. у Музеї “Заповіту” - працює кожного дня із 9.00 до 17.00.
Іван Чередніченко різбляр по дереву

12 січня 2016 року у музеї «Заповіту» Тараса Шевченка відкрилася виставка різьблених ікон та картин талановитого різьбяра зі Світанку Івана Чередніченка, яка так і називалася «Різьблений дивоцвіт Івана Чередніченка». На виставці представлено 27 робіт майстра.

Презентація розпочалася із пісні “Молитва за Україну”, яку виконав ансамбль “5/8” дитячої музичної школи ім. П.Сениці.

Привітати майстра з нагоди цієї події прийшли голова Переяслав-Хмельницької райдержадміністрації Андрій Пряхін, голова районної ради Петро Качкалда, перший заступник генерального директора НІЕЗ “Переяслав” Анна Петруня, сільський голова Світанку Микола Липко, рідні Івана Олексійовича і просто не байдужі до його творчості люди. Роботами Івана Чередніченка усі були розчулені, а особливо ті, хто бачив їх вперше.

– Я пишаюся, що на Переяславщині живуть такі талановиті люди як Іван Чередніченко. Його творчість викликає захоплення, дивує різнобічністю і закликає серед буденної суєти зазирнути у світ прекрасного, – сказав Андрій Пряхін і, дізнавшись, що оселя різьбяра схожа на музей декоративно-ужиткового мистецтва, де буквально все – стіни, підлога, меблі, скульптури, картини, ікони – виготовлені умілими руками Івана Олексійовича, а подвір’я – це такий собі міні-зоопарк, в якому живуть екзотичні птиці, дикі кози та заєць, пообіцяв Чередніченкам приїхати до них у гості особисто. Цьому зізнанню особливо зраділа дружина майстра Тетяна Чередніченко, яка є хазяйською, клопітливою та надзвичайно гостинною жінкою.

– Незважаючи на те, що автор представлених робіт не має спеціальної освіти, природний смак і щире прагнення створювати красу, причому красу духовну, молитовну, свідчить про те, що перед нами – справжній народний майстер-самородок. Ікони Івана Чередніченка світлі і чисті, від них йде Божа благодать, – зазначила завідувачка музею “Заповіт” Наталія Кухарєва.

Загалом у доробку Івана Чередніченка налічується близько двох сотень картин та ікон. З них лише 27 представлені на огляд відвідувачам виставки. Особливу увагу привертає іконостас. Відчувається, що виготовлений з великою любов’ю. Також неможливо відвести погляд і від картин на мисливську тематику та майстерно виготовленого портрета Тараса Шевченка.

– До різьблення по дереву мене тягло із самого дитинства. Як був малим, то вирізав ножем, – згадує майстер. – Тепер же сам виготовляю собі відповідні інструменти, бо куповані неякісні та ще й дуже дорогі. А загалом, процес різьби дозволяє мені відволіктися від буденної суєти і висловити у творчості всього себе. До роботи завжди приступаю із настроєм. На обдумування композиції можуть піти місяці, а вирізати її можу за якихось кілька днів. Коли мене просять виготовити якусь ікону, то перед тим як розпочати роботу, достеменно вивчаю історію сюжету, читаю відповідну літературу. Так я пізнаю ще й духовний світ.

Народився Іван Олексійович 15 січня 1956 року у с. Світанок Переяслав-Хмельницького району. Закінчив неповну середню школу (8 класів) у селі, потім – служба в армії. Працював механізатором у радгоспі «15 років Жовтня». З 2002 року почав займатися різьбою по дереву, хоча щешколярем виготовлявіз вербового дерева окремі предмети



1