Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Відкрито виставку «Кобзар» Тараса Шевченка»

Відкрито виставку «Кобзар» Тараса Шевченка»

Виставка демонструватиметься до 1 вересня 2017 р.
Відкрито виставку «Кобзар» Тараса Шевченка»

9 березня 2017 р. у Музеї кобзарства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відбулося відкриття виставки «Кобзар» Тараса Шевченка». Захід приурочений до 203 річниці з дня народження Тараса Григоровича Шевченка – видатного українського письменника, поета, художника, громадського діяча. Його «Кобзар» воістину є біблією українського народу, якій судилося бути безсмертною.

За життя Т. Г. Шевченка твори в збірці під назвою «Кобзар» виходили у 1840, 1844, 1860 рр. Вже після смерті поета «Кобзар» неодноразово перевидавався. Велика кількість перевидань геніальних творінь Великого Кобзаря відбулася за радянської доби, хоча тогочасна ідеологія намагалася трактувати безсмертні творіння на свій лад.

На виставці представлено видання «Кобзаря» Тараса Шевченка, які видрукувані в різні роки. Це музейні предмети із фондового зібрання Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», бібліотеки закладу та приватних зібрань. Серед них є і унікальні – це Львівське видання 1942 р.; збірки датовані 1933, 1939 рр.

Під час презентації виставки з вітальним словом до присутніх звернувся генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич. Поезії Тараса Шевченка прочитали наймолодші учасники – Герман Дорошевіч, учень 4-А класу Переяслав-Хмельницької ЗОШ №6 та Марія Радіоненко, вихованка дитсадка «Сонечко». Вокальні твори на слова Т. Шевченка прозвучали у виконанні Наталії Ходан, художнього керівника будинку культури с. Помоклі Переяслав-Хмельницького району та дуету «Лілея» у складі Наталії Кобильник та Олени Семешко. Натхненно виконала твори Кобзаря учениця ЦПТО Єлизавета Хондошко.



1