Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » ЩЕ ОДИН АКТ ВАНДАЛІЗМУ

ЩЕ ОДИН АКТ ВАНДАЛІЗМУ

На другий день після відзначення свята Перемоги працівники Національного історико-етнографічного заповідника "Переяслав" виявили зруйнування невідомими особами пам'ятного знака на честь твору Т.Г. Шевченка "Заповіт", що встановлений на розі вулиць Шевченка та Івана Мазепи, біля будинку міського відділу освіти. Зловмисники скинули з постаменту скульптуру поета, яка, на щастя, впавши на м'який грунт, лишилася неушкодженою. Цей скромний за розмірами, але сповнений глибокого і важливого змісту, пам'ятний знак встановлений у середині 1990-их років з ініціативи і за задумом видатного історика і творця переяславських музеїв, Героя України М.І. Сікорського. Особистість Великого Кобзаря, який залишив після себе геніальну літературну і мистецьку спадщину, знакова для українського народу. Адже саме творчість Т.Г. Шевченка нерозривно пов'язана із формуванням українського етносу в політичну і державотворчу націю. Тому все, що стосується постаті Т.Г. Шевченка, особливо дороге кожному свідомому українцю. А для переяславців ім'я поета і художника близьке ще й тим, що він у 1845 і 1859 роках побував у Переяславі. Саме в будинку свого доброго приятеля, переяславського лікаря А.Й. Козачковського Т.Г. Шевченко написав деякі видатні твори, серед яких широковідомий "Заповіт".

Зруйнування пам'ятного знака викликало глибоке і справедливе обурення серед працівників заповідника. Без сумніву, такий же резонанс викличе цей негідний вчинок і у мешканців нашого міста. Ми не знаємо хто вчинив цей злочин проти української культури.

Можливо, це прояв ідеологічної нетерпимості і українофобства, можливо, наслідок алкогольного чи наркотичного одурманення.

Важливо і небезпечно те, що такі люди є і вони лиходіють із-під тишка. Це вони обписують аерозольною фарбою пам'ятники і пам'ятні знаки, руйнують декоративні елементи на братській могилі радянських воїнів у центральному парку міста, б'ють вікна у закладах культури, ламають паркани і огорожі. Боротися з такими людьми, мабуть, марна справа. Залишається єдиний шлях — піднімати загальний рівень культури населення, створювати обстановку громадського осуду і нетерпимості до всіх проявів вандалізму і безкультур'я.

Юрій АВРАМЕНКО, завідувач відділу охорони культурної спадщини, НІЕЗ "Переяслав", голова Шевченківського товариства "Тарасовий Заповіт"


Автор: Переяславська Рада №20, 18 травня 2012 р.

1