Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Розтріляні євреї Переяслава

Розтріляні євреї Переяслава

У вересні-жовтні цього року світ вшановує пам’ять жертв Холокосту.

75 років тому фашистами було знищено 6 млн євреїв і людей інших національностей в Європі. Трагедія Бабиного Яру м. Києва мала продовження в інших містах і маленьких містечках України.

У нас у Переяславі є свій Бабин Яр. Фашисти, які розстрілювали людей у Бабиному Яру м. Києва, згодом з’явилися у Переяславі і з 3 жовтня почалися розстріли євреїв. Було знищено більше тисячі людей. Очевидці розповідали, що кров текла струмочками від Заальтицького кладовища декілька днів.

Товариство єврейської культури займалося пошуком прізвищ загиблих. Було встановлено більше 300 осіб. Ці дані направлені в Ізраїль в Яд-Вашем – інститут Героїзму і Катастрофи. Нам удалося знайти фото 30 розстріляних фашистами людей. Це діти, жінки, люди похилого віку, інваліди. Ці фото ми хочемо показати на загальноміському мітингу Скорботи, який ми проводимо щорічно. Серед них 17 осіб моїх рідних. Гехтмани, Куцовські, Чорноусові: дідусь, бабусі, дядько й троє дітей, мамина двоюрідна сестра і її чоловік і двоє дітей, жінка двоюрідного брата і її син, двоюрідна бабуся, Меєр і Діна Куцовські. Серед розстріляних моя піонервожата, однокласник.

Ми високо цінуємо подвиг людей, які в лихі часи минулої війни виявили християнське милосердя та доброту і, незважаючи на ризик втратити власне життя та життя своєї родини, рятували євреїв, які були приречені на загибель. Це Праведники Світу та Праведники України. Такі люди були і в Переяславі. Ось їх імена.

Праведники Світу: Ксенія Лінецька, Олександр і Наталія Бабчуни, Ганна Коломієць та її донька.

Праведники України: Ганна Шкрильова, Клавдія Попова, Василь Попов, Петро Попов, Олена Шаповал, Ганна Сподин.

У Києві, у Бабиному Яру, є Алея Праведників. 29 вересня на мітингу, який відбудеться на Алеї Праведників, будуть присутні нащадки Праведників. Від нас буде донька Попова Петра Миколайовича – Віра.


Автор: Ціля Гехтман, Почесний громадянин м. Переяслава

1