Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » В Переяславі завершилася реалізація проекту з медико-соціальної допомоги жертвам нацизму

В Переяславі завершилася реалізація проекту з медико-соціальної допомоги жертвам нацизму

В Переяславі завершилася реалізація проекту з медико-соціальної допомоги жертвам нацизму

31 грудня 2017 року у місті Переяславі-Хмельницькому закінчилася реалізація проекту Громадської організації «Міжнародний Фонд «Взаєморозуміння і толерантність» «Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля 200 жертв націонал-соціалізму у Здолбунові та в Переяславі-Хмельницькому із залученням їхніх родичів та волонтерської молоді». Проект фінансувався Німецьким Фондом «Пам’ять,  відповідальність і майбутнє». Протягом 2015-2017 років проект був спрямований на надання професійної медико-соціальної допомоги жертвам націонал-соціалізму за місцем проживання, підвищення їхнього соціального статусу та визнання життєвого  досвіду. Проектом було охоплено 100 жителів міста і району, зокрема, жертв націонал-соціалізму. Було створено дві цільові групи: мобільна і маломобільна.

У рамках реалізації проекту було організовано і проведено:

  • медичні обстеження та медичний супровід членів цільової групи;
  • надання консультативної медичної допомоги, проведення психологічних тренінгів, проведення  тренінгів та навчальних семінарів з питань догляду за людьми літнього віку (для волонтерів проекту та родичів членів цільових груп);
  • забезпечення засобами гігієни малозабезпечених тяжкохворих членів маломобільної цільової групи;
  • надання соціальної  допомоги за домашніми адресами;
  • робота групи самодопомоги та зустрічі за домашніми адресами в «Кафе «Теплий дім»;
  • організація дозвілля мобільних членів цільової групи (громадські, навчальні та культурні заходи, екскурсійні поїздки та маршрути, відвідування театрів, екскурсії в музеї міста, вітання ювілярів, участь у загальноміських заходах,  зустрічі у Клубі «Пам’ять серця»);
  • співпраця з органами місцевого самоврядування та засобами масової   інформації.

Протягом  2015-2017 років у рамках медико-соціальної допомоги фахівець з надання медичної допомоги 2077 разів відвідав і надав консультації та допомогу  членам маломобільної цільової групи (медичний огляд, вимірювання артеріального  тиску, рівня глюкози в крові,   електрокардіограми,  інші медичні процедури). Також консультації лікаря отримували члени мобільної цільової групи. Фахівець  з надання соціальної допомоги 2082 рази відвідав своїх підопічних, надавши їм необхідну допомогу.

Зокрема, на присадибних ділянках, в будинках, оформлення документів на отримання субсидій, закупівля продуктів та ліків тощо. Перукарем консультаційна та соціальна допомога щодо індивідуальної гігієни, догляду за волоссям та шкірою голови, вибору стрижки була надана для  519 осіб. Члени маломобільної цільової групи протягом дії проекту отримали засоби  гігієни на суму 164 тис. 940  грн. Усі ці заходи були надзвичайно важливою підтримкою для в’язнів концтаборів, примусових працівників, народжених в неволі – людей, які відносяться до категорії жертв в неволі – людей, які відносяться до категорії жертв націонал-соціалізму.

Фахівцями у галузі медицини та психології було проведено 36 тренінгів для жертв націонал-соціалізму, їхніх родичів та волонтерської молоді. У тренінгах взяло участь  726  осіб. Результативність тренінгів підтверджена набутим рівнем розвитку соціально-комунікативних навичок, медичних знань, спрямованістю на збереження повноцінної життєдіяльності та гармонійного душевного стану, що благотворно вплинуло на  якість та тривалість життя  цільової аудиторії.

Зустрічі в центрі (Клуб «Пам’ять серця») були одним із напрямків програмних завдань проекту. За три роки  було проведено 81 зустріч.  На заходах були присутні  1767 учасників. Це були зустрічі жертв націонал-соціалізму з представниками влади, громадських організацій та громадськими активістами, депутатами, молоддю, артистами тощо. Приємно було бачити на зустрічах міського голову Тараса Костіна, заступника міського голови Валентину Губенко, генерального директора центру соціального захисту пенсіонерів та інвалідів Раїсу Голованову, начальника відділу культури Вікторію Гуріну, начальника управління праці і соціального захисту населення Миколу Гущу та його заступників, які завжди активно спілкувалися з учасниками проекту, давали вичерпні відповіді на їхні запитання, сприяли у реалізації проекту. Зустрічі також відбувалися з нагоди Міжнародного жіночого дня, Дня Перемоги, Дня пам’яті і примирення, Дня визволення в’язнів із фашистських концтаборів, Дня скорботи, Дня міста тощо.

Члени цільової мобільної групи мали можливість відвідати концерти, ознайомитися з подіями в місті та державі, поспілкуватися з молоддю та один із одним. Часто вони самі представляли свою творчість. Зустрічі у клубі «Пам’ять серця»  відбувалися за участю Народного ансамблю «Весняний подих», учасників художньої самодіяльності шкіл №1, №2, №7 та гімназії. Слід відмітити активну участь у роботі проекту переяславської майстрині Ніни Лазенко (ветерана освіти, дружини колишнього в’язня, нині уже покійного, Григорія Лазенка).

 Члени мобільної цільової групи протягом звітного періоду також брали  участь у загальноміських заходах, що дало їм можливість відчути себе повноправними членами міської громади та суспільства в цілому. Незабутньою стала виставка німецького фотографа Луїджі Тоскано «Проти забуття», яка експонувалася в нашому місті у вересні цього року. На ній було представлено 13 фотокартин членів цільових груп проекту. А перше знайомство  відомого автора з жертвами націонал-соціалізму відбулося у лютому 2015 року на зустрічі у клубі «Пам’ять серця»

Зустрічі за домашніми адресами (Кафе «Теплий дім») стали незабутніми і щасливими моментами життя членів маломобільної цільової групи. Під час таких зустрічей відбуваються бесіди молоді зі старшим поколінням, передача життєвого досвіду. Відбувається діалог поколінь, що дуже важливо. За три роки  було організовано і проведено 159 зустрічей. У їх проведенні взяло участь 645 учасників: працівники проекту, волонтери та група самодопомоги. Ці зустрічі стали великим  святом для людей, які уже не можуть залишити свої домівки за станом здоров’я. За справжнім родинним столом відбувається зустріч, на яку з нетерпінням чекають. Тут оповідаються сторінки нелегкої життєвої долі в роки перебування в Німеччині на примусових роботах, пригадуються молоді роки і головні найяскравіші сторінки біографій. Такі зустрічі дають можливість старшому поколінню відчути себе повноправними членами нашого суспільства, відчути себе потрібними і незабутими у важким час.

У період реалізації проекту надзвичайно вагомою і потрібною була допомога волонтерів, як із категорії старшого покоління, так і молоді. Прикладом для наслідування є робота волонтерів старшого покоління Лариси Шульги, Тетяни Журило та Світлани Куцан. Волонтери проекту постійно надавали допомогу членам цільових груп на присадибних ділянках, в будинках та квартирах. Вони стали для них активними помічниками, важливою групою підтримки у повсякденному житті. Серед учнів слід відзначити Інну Товкун та Настю Садову (ЗОШ І-ІІІ ст. №1), Софію Руденко (гімназія).  Активно працювали в проекті студенти філологічного факультету Державного вищого навчального закладу «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет ім. Г.С.Сковороди»  Марія Лой, Настя Смірнова, Дана Мільгевська, Леонід Шелест, Ярослав Дробушенко, Сергій Кахарук. У 2017 році до волонтерського загону приєдналися студенти філфаку Олександра Мірошніченко,  Аліна Новіцька, Мар’яна Грись, Максим Ємець,  Марина Новік та Дмитро Дадак.  Протягом дії проекту з нами тісно співпрацював волонтер із числа депутатів міської ради Владислав Юденко.

До роботи в проекті у період 2015-2017 років також приєдналися 3 волонтери Громадської організації «Акція спокути – служба справі миру» (Німеччина): Симон Мушик, Маартен Форндамм, Карл-Теодор Лойшнер. Їх дуже позитивно сприймали у своїх домівках члени цільових груп. Вони приймали  їхню допомогу, спілкувалися, інколи навіть дехто згадував німецьку мову. Відбувався цікавий діалог поколінь. Німецькі волонтери активно допомагали в проекті. Одночасно вони вивчали історію України, наші традиції, відвідували міські заходи, цікавилися політичними подіями, брали  участь у поїздках та екскурсіях і, звичайно, вивчали українську мову.

Протягом дії проекту було проведено п’ять  міжнародних акцій допомоги членам цільових груп за участю волонтерів проекту (переяславської молоді), учасників табору «Акція спокути – служба справі миру», (Німеччина), учасників проекту Meet UP «Німецько-українські зустрічі молоді», а також проекту за програмою DAAD (студенти та магістранти Університету Магдебург-Стендаль (Німеччина). Допомога була надана Ользі Гандзі, Тетяні Максимовій, Аллі Величко, Марії Гріненко, Марії Сясько, Марії Назаренко, Мотроні Авраменко, Миколі Щербині, Ганні Сулимі, Катерині Якименко, Марії Зорі. Потрібно зазначити, що такі спільні міжнародні акції допомоги ще більше об’єднують молодь різних країн. Познайомившись зі старенькими людьми,  юнаки та дівчата ще більше активізуються до подальших подібних акцій з метою підтримки старшого покоління. Тож потрібно зазначити, що у 2018 році також плануємо разом організувати роботу Міжнародного табору «Акція спокути – служба справі миру».

Екскурсії та поїздки були одним із напрямків  реалізації проекту. В екскурсійних поїздках та маршрутах, відвідуванні театрів та музеїв разом із  членами цільової групи завжди поряд були волонтери з числа родичів, учнівської та студентської молоді, німецькі волонтери. Це ще більше об’єднало покоління для діалогу. Всього було проведено 15 таких заходів, у яких взяло участь 411 осіб. Незабутніми залишилися в пам’яті спектаклі в Національному театрі опери та  балету ім. Т.Г.Шевченка, театрі драми і комедії ім. Лесі Українки, екскурсії на Майдані Незалежності в м. Києві, екскурсії історичними місцями рідного краю. У нашому місті учасники проекту мали можливість подивитися виставу Черкаського драматичного театру ім.Т.Шевченка «Кайдашева сім’я» та зустрітися на концерті з відомим в Україні народним колективом «Лісапетний батальйон». Після відвідин музею Г.С.Сковороди та «Заповіту Т.Г.Шевченка» можна було почути: «Яка краса і безцінний скарб музеї нашого міста!».

 Проект «Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля 200 жертв націонал-соціалізму у Здолбунові та в Переяславі-Хмельницькому із залученням їхніх родичів та волонтерської молоді» мав велике значення в житті членів цільових груп. Він став їм надійною підтримкою і опорою в житті.  Про це свідчать їхні відгуки та подяки.

(відгук)

Період 2015-2017 років мого життя був наповнений яскравими незабутніми враженнями. Адже був проект, який став для мене великою розрадою у тяжкі часи. Я ніби знову народилася, відчувши увагу і турботу. Висловлюю глибоку вдячність Німецькому Фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє», ГО «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність» за таку значиму благородну справу, яка об’єднує серця наших народів в ім’я миру на землі!


Автор: Ніна Лисенко, малолітній в’язень, ветеран освіти

1