Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Переяслав-Хмельницький поверне назву — Переяслав

Переяслав-Хмельницький поверне назву — Переяслав

Переяслав-Хмельницький поверне назву — Переяслав

Питання підтриманий територіальною громадою, погоджений відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Переяслав-Хмельницькою міською та Київською обласною радами.

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендував Верховній Раді підтримати подання Київської обласної ради щодо перейменування міста Переяслав-Хмельницький Київської області в Переяслав.

Під час засідання Комітету, що місто Переяслав-Хмельницький є містом обласного значення, який розташований на південному сході Київської області. На сьогодні в місті проживає 27391 житель. Перша літописна згадка про Переяслав датується 907 роком в договорі Русі з Візантією. В середині XI століття Переяслав став потужним центром Переяславського князівства, який деякий час мав статус третього княжого столу після Києва і Чернігова. У 1585 році місту було надано Магдебурзьке право, а в 1654 році в Переяславі відбулася Переяславська рада, яка визначила подальшу долю України.

12 жовтня 1943 року постановою Президії Верховної Ради УРСР, Ради народних комісарів УРСР і ЦК КП (б) У і Указом Президії Верховної Ради СРСР місто Переяслав перейменований в Переяслав-Хмельницький.

На комітеті також повідомили про те, що Інститут української мови НАН України відзначає, що повернення назви Переяслав чи не порушує норм чинного українського правопису і відповідає сучасній практиці відновлення історичних назв, а Український інститут національної пам’яті підтримує пропозицію про повернення місту Переяслав-Хмельницький його історичної назви Переяслав .

“Повернення місту його історичної назви буде сприяти відновленню національної пам’яті українського суспільства, а також подолання історичних міфів про” одвічне прагнення українського народу до возз’єднання з російським народом “, що втілилося в” возз’єднання України і Росії на Переяславській раду 1654 року “, – наголошується в повідомленні комітету.

Під час обговорення питання члени комітету прийняли до уваги, що перейменування міста Переяслав-Хмельницький ініційовано Переяслав-Хмельницької міською радою з метою повернення місту його історичної назви Переяслав. Питання про перейменування міста підтриманий територіальною громадою на громадських слуханнях, погоджений відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Переяслав-Хмельницької міської та Київським обласним радами.

У серпні 2017 року директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович повідомив про те, що декомунізація в Україні в контексті перейменування в цілому відбулася.

“Якщо в цифрах, коротко, то перейменовано 987 населених пунктів. З них 32 міста. Що ще не перейменовано – це дві області, Дніпропетровська і Кіровоградська. Вони прописані в Конституції, і їх перейменування має відбуватися через зміну Основного закону або, як варіант, через вилучення переліку областей “, – сказав він.



1