Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Жителі Переяслав-Хмельницького збунтувалися через будівництва ТЕЦ

Жителі Переяслав-Хмельницького збунтувалися через будівництва ТЕЦ

В місті Переяслав-Хмельницький громада обурена зведенням на околиці міста теплоелектроцентралі (ТЕЦ). Люди бояться за своє здоров'я та екологію. У мерії кажуть, що дозвіл на будівництво об'єкта не давали, а інвестор обіцяв будувати митний склад.
Жителі Переяслав-Хмельницького збунтувалися через будівництва ТЕЦ

17 липня місцеві жителі і активісти вийшли на акцію протесту проти будівництва ТЕЦ.

Як пишуть у прес-службі "Правого сектору", який став одним з організаторів мітингу, активісти озвучили інформацію про надзвичайну небезпеку, яку несе ТЕЦ на біомасі та розповіли, якої шкоди екології міста може заподіяти її робота.

“Для експлуатації такої ТЕЦ треба буде спалювати 7 тонн біомаси деревини на годину, тому переяславські лісу на порозі великої вирубки. Для обслуговування ТЕЦ повинна використовуватися у великій кількості вода. Куди будуть зливати технічну воду? Близьким і найдешевшим місцем є Дніпро", - йдеться в повідомленні.

Як пише "Вісник Переяславщини", мітингувальники зібралися з транспарантами "ТЕЦ - бізнес на здоров'ї переяславців", "Немає ТЕЦ в Переяславі", "З брехні починалося - на брехні будується", періодично вигукували гучне "Ганьба".

Виступали оратори з вимогою до керівництва ТОВ "Южэнергопромтранс" негайно припинити будівництво.

А чи був хлопчик?

Як зазначив мер міста Тарас Костін, ніякої письмовій петиції або вимоги мітингувальники не надали. За його словами, жителі дійсно бояться, що після будівництва ТЕЦ місто перетвориться з екологічно чистого в забруднене.

“У нас проходили громадські слухання, громада також висловлювалася проти. Сьогодні інвестор обіцяє, що поки ТЕЦ будувати не буде, а на цьому місці буде тільки котельня, яка буде опалювати найближчі житлові будинки. Я не професіонал, тому точно не можу сказати, що там будується. Поки поставили трубу і котел", - зазначив він.

Мер Переяслав-Хмельницького також розповів, що без відома місцевої влади в проектну документацію були внесені зміни.

“Ми звернулися до суду з проханням зупинити це будівництво. Також ми звернулися в Державну архітектурно-будівельну інспекцію України, щоб вони провели позапланову перевірку щодо того, що будує інвестор насправді", - продовжив мер.

Тарас Костін відзначив, що неодноразово намагався налагодити діалог між людьми і компанією, але поки безуспішно.

“З інвестором та активістами у нас постійно проходять зустрічі, але досягти розуміння не вдається. Люди кажуть, що компанія їх обдурила з самого початку, тому довіри більше немає. До речі, інвестор пропонував підписати з жителями меморандум про те, що у разі порушення ними екологічних норм, він сам припинить будівництво. Сподіваюся, незабаром ми зможемо провести ще одну зустріч з громадою та інвестором. Дуже хочу, щоб це питання скоріше зважився", - резюмував він.

Історія питання

Як стало відомо з повідомлення прес-служби ГО "Правий сектор" у Київській області, ще 24 травня 2016 року громада висловилася категорично проти будівництва ТЕЦ.

Вже 6 жовтня минулого року ТОВ "Югэнергопромтарс" (ТОВ "Югенергопромтарс", ЄДРПОУ 33742752) отримало дозвіл на виконання будівельних робіт об'єкта IV категорії складності за адресою вул. Героїв Дніпра, 38а/1.

Цікаво, що спочатку дозвіл надавався для будівництва там митного складу та деревообробного підприємства.

Згідно з повідомленням інтернет-видання "Вісник Переяславщини", після того, як стало відомо, що компанія планує будувати ТЕЦ, 31 березня депутати прийняли рішення розірвати договір оренди землі між міською радою та ТОВ "Югэнергопромтарс", а також звернутися у відповідні установи про скасування тих чи інших дозволів, вже наданих компанії.

Однак мер ветував це рішення, відклавши його дію на два тижні. На сесіях, які проводилися пізніше, дане питання також розглянуто не було.

Як зазначив на одному із засідань секретар міськради Петро Бочарин, у справі будівництва об'єктів по вул. Героїв Дніпра за два роки було підготовлено 27 різних документів.

"Не можна зараз сказати, що саме там споруджується", - говорить він.

За його словами, дозвіл на вже розпочате будівництво ТЕЦ може скасувати Державна будівельна інспекція. Відповідне клопотання міської ради до інспекції вже направлено, однак невідомо, коли видадуть дозвіл.


Відео



1