Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Переяславщину віднесуть до Броварського госпітального округу

Переяславщину віднесуть до Броварського госпітального округу

Переяславщину віднесуть до Броварського госпітального округу

Згідно з концепцією реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, новоствореним об’єднаним територіальним громадам буде переданий цілий ряд фінансових та управлінських повноважень. Йдеться, зокрема, і про організацію надання медичних послуг на базовому рівні. Це означає, що реформа у цій сфері має відбуватися якщо не з випередженням, то хоча б синхронно з процесом створення ОТГ.

Лише паралельне запровадження змін на всіх рівнях суспільного життя дозволить уникнути багатьох помилок у процесі створення об’єднаних громад і провести цю реформу результативно, каже експерт з цих питань Петро Боровський, голова Попільнянської районної ради Житомирської області, який виступає практичним консультантом сільських голів Переяславщини у створенні об’єднаних громад.

Реформа не завершиться повністю і через два роки, бо вона має пройти кілька етапів, – наголошує Петро Боровський. – Відповідно до змін, які пропонуються до Конституції України, передбачається створення трьох рівнів адміністративно-територіального устрою. Перший – базовий, це є зміни низової ланки управління, тобто створення об’єднаних територіальних громад. Другим етапом стане створення госпітальних округів, які водночас визначатимуть межі нових укрупнених районів. Третій етап буде регіональний, він стосуватиметься лише зміни владних повноважень, але межі нинішніх областей планується не чіпати. Проте для практичного втілення цієї реформи на місцях серйозною проблемою є те, що законодавчо досі не врегульовано ряд важливих питань, не узгоджені і не скоординовані дії різних гілок влади та профільних  структур.

За надання медичних послуг на первинному рівні, в якій формі їх організувати має відповідати сільський чи міський голова об’єднаної громади, якого обрали люди. Вторинна медична допомога (спеціалізовані медичні послуги вищого фахового класу) має надаватись на рівні госпітальних округів. Їх створення дозволить прискорити і оптимізувати водночас процес створення ОТГ. Досі, згідно з існуючою методикою, до складу новостворюваних ОТГ не дозволялося включати сусідні населені пункти та громади, які належать до різних районів. Утворення госпітальних округів змінить конфігурацію районів і відповідно зніме таке обмеження для створення ОТГ.  Але громади з сіл інших областей, наприклад, з Черкаської та Київської об’єднуватися не можуть.

Влада ще з минулого року почала активно, з застосуванням фінансових важелів впливу, почала підганяти створення ОТГ. В той же час Кабмін лише 30 листопада 2016 року ухвалив постанову “Про затвердження Порядку створення госпітальних округів”. Вони почнуть функціонувати після затвердження їх переліку та складу Кабміном. Примірне положення про госпітальний округ та проект формування госпітальних округів до Кабміну маж подати Міністерство охорони здоров’я найпізніше до 1 лютого 2017 року.

Постановою передбачено, що центром госпітального округу визначається населений пункт, як правило, місто з населенням понад 40 тис. осіб, в якому розміщена багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування другого рівня. Зона обслуговування госпітального округу визначається своєчасністю прибуття до такої лікарні, що не повинно перевищувати 60 хвилин, та повинна бути еквівалентна радіусу зони обслуговування 60 кілометрів за умови наявності доріг з твердим покриттям.

Кожен госпітальний округ матиме мінімум дві лікарні багатопрофільного інтенсивного лікування першого рівня та одну лікарню другого рівня. Такі лікарні надаватимуть допомогу у випадках коли пацієнт потребує інтенсивної терапії в умовах стаціонару. На базі лікарні  другого рівня працюватиме екстрена медична допомога та надаватиметься ширший спектр медпослуг.

Первинну медичну допомогу на місцях надаватимуть лікарі загальної  практики, терапевти та педіатри, з якими жителі підписуватимуть договори на надання медичних послуг. Кожен житель в межах госпітального округу зможе  самостійно вибрати свого лікаря, який надаватиме направлення в лікарню першого чи другого рівня, оскільки ті прийматимуть лише за направленнями лікарів первинної ланки.

Служба екстреної медичної допомоги забезпечуватиме надання допомоги у випадках, що загрожують життю людини, а також доставку хворих до лікарень при  необхідності надання допомоги в умовах стаціонару.

На початку січня цього року на офіційному сайті КОДА з’явилося повідомлення, що у Київській області планується утворити чотири госпітальні округи (відповідно і райони) з центрами в місті Біла Церква, Боярка, Вишгород і Бровари. Переяславщина відноситиметься до Броварського госпітального округу.


Автор: Валентина БАТРАК / Вісник Переяславщини

1