Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Нарада з керівниками підприємств, щодо четвертої хвилі мобілізації

Нарада з керівниками підприємств, щодо четвертої хвилі мобілізації

14 січня в залі засідань Переяслав-Хмельницької міської ради пройшла робоча нарада з керівниками підприємств, установ, організацій, окремих управлінь, відділів та служб міської ради. Під час наради тимчасово виконуючий обов’язки військового комісара Володимир Лазоренко доповів присутнім, що четверта хвиля мобілізацій має розпочатися 20 січня та триватиме приблизно до вересня. Призиватимуться чоловіки від 25 до 60 років. У першу чергу – офіцери запасу та військові спеціалісти. Всі мобілізовані проходитимуть спеціальну підготовку, яка триватиме близько 25 днів. Лише після цього почнеться формування військових підрозділів, взводів, батальйонів, їх оснащення та озброєння.

Окремо, Володимир Лазоренко зазначив про мотивацію до служби в Збройних силах України, крім грошових коштів, які складають від 3 до 5 тис грн. щомісячно, родини тих, хто пройшов чи проходить військову службу, платитимуть всього 25% за комунальні послуги.

Також, їм будуть доступні пільги на відпочинок у санаторіях Міноборони: 25% - для військових та 50% для їх родин, видача земельних ділянок, безкоштовна реабілітація та лікування. Окрім того, Законодавством України також передбачено безоплатний проїзд залізничним, повітряним, водним та автомобільним (за винятком таксі) транспортом у відрядження, відпустку у межах України, при переведенні на нове місце проходження військової служби або у зв'язку з передислокацією військової частини разом із членами сімей.

На міських голів та голів райдержадміністрацій покладена відповідальність за стан дільниць оповіщення військовозобов'язаних та постачальників техніки на рівні міст та районів, створення та належну роботу пунктів збору сільських селищних рад, здійснення, контроль та відпрацювання інформації, сприяння в належному укомплектуванні та забезпеченні особового складу військових комісаріатів.

Щодо мобілізації людей, вона проходитиме у дві черги. І, за словами Володимира Лазоренка, це не буде “хочу цього призву, а цього не призву”. Є облік всіх військовозобов’язаних, база даних у комп’ютері як переяславського, так і обласного військкоматів. І призов відбуватиметься до відповідних вимог. Скажемо, приходить наряд, що до такої-то частини потрібно 17 осіб. З них 7 водіїв, 5 снайперів, командир гармати і так далі. В картотеці у кожного є військово-облікова спеціальність. Отак людей і відбиратимуть. Та спочатку тим, хто отримає повістки, ще необхідно буде пройти медичну комісію в райлікарні. Тут буде визначено ступінь їх придатності до військової служби. Якщо висновок позитивний, людині вже скажуть безпосередньо термін відправки і таке інше. Як ми повідомляли раніше, мобілізувати планується 300-500 осіб. В основному для ротації тих, кого було мобілізовано рік тому до АТО.
Як показав досвід попередніх хвиль мобілізації, певною проблемою є те, що для того, щоб призвати 20 чоловік, потрібно розіслати 60 повісток. Це тому, що багато людей відсіюється через хвороби, багато просто не з’являється. Оскільки впродовж понад 20 попередніх років мобілізаційна робота не проводилася, то зараз немало людей вже навіть не пам’ятають, що вони є офіцерами запасу і таке інше. Щоб оптимізувати цю роботу, прийнято рішення, що деякі підприємства, організації, установи міста й району, в тому числі, скажемо, і редакція “Вісника Переяславщини”, почергово на мобілізаційний період (4 місяці) надаватимуть військкомату легковий автотранспорт з водіями та пальним для розвезення повісток та подібної роботи як в робочі, та і вихідні дні.

Військовий комісар відповів також на ряд запитань учасників наради. Зокрема, Валентин Рудницький, керівник ДП “Переяслав-Хмельницький лісгосп”, сказав, що на підприємствах є спеціалісти, від яких дуже залежить виробничий процес.

– Процедура бронювання дуже простав, – сказав Володимир Лазоренко. – Ваш начальник відділу кадрів повинен прийти до військкомату, йому там розкажуть за якою формою потрібно бронювати тих чи інших спеціалістів. Вони бронюються на пів року. Якщо бронювали раніше, і термін закінчився, потрібно повторювати.

– Це стосується і всіх інших керівників, – доповнив міський голова, який проводив нараду, – але потрібно поспішати.
Представник філії київського ДЕУ сказав, що в них лише один автомобіль і той поламаний, і без водія. Як вони можуть надати автомобіль воєнкомату для чергування?

– Почергове надавання легкових автомобілів для потреб воєнкомату стосується тих, у кого є можливість, – відповів міський голова. – Хоч це і не означає, що ми всі можемо сказати: “У мене поламаний” і таке інше. Ми повинні допомогти державі, яка у важкому стані. Ну, а якщо у вас машина поламана, відремонтуйте її. Водія, ладно вже, знайдемо.

З другого питання порядку денного робочої наради керівників виступив заступник головного архітектора міста Петро Пурденко. У відповідності до ст..21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» генеральний план міста має пройти процедуру громадського обговорення. Тому Петро Пурденко представив учасникам наради генеральний план міста Переяслава-Хмельницького та запропонував присутнім у відповідності до чинного законодавства подати до генплану міста обґрунтовані пропозиції, які будуть прийматися до 01.02.2015 року.



1