Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Музеї Переяслава відвідав журналіст Бі-Бі-Сі

Музеї Переяслава відвідав журналіст Бі-Бі-Сі

Джон Стонборо в музеї археології

15 жовтня 2017 р. музеї Переяслава-Хмельницького оглянув британець, колишній журналіст Бі-Бі-Сі Джон Стонборо (John Stonborough). Джон нині пише художню книгу про британсько-руські зв’язки XI ст., на прикладі першої дружини Володимира Мономаха Гіти Вессекської. Британця супроводжував аспірант історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Є.С. Брайлян.

Разом із заступником генерального директора Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», кандидатом історичних наук, професором Олександром Колибенком та головою ГО «Переяславський скарб», кандидатом історичних наук Тарасом Нагайком гості відвідали Музей археології НІЕЗ «Переяслав», Музей архітектури давньоруського Переяслава, оглянули залишки фундаментів Михайлівського собору ХІ ст., в якому неодноразово бувала Гіта Вессекська, коли проживала у Переяславі. Також було оглянуто й місце на площі Переяславської ради, де у 1098 р. (рік смерті Гіти) Володимир Мономах збудував на княжому дворі церкву Успіння Пресвятої Богородиці. Крім цього, дослідники побували на «Змійовому» валу неподалік Переяслава, а також оглянули Музей просто неба НІЕЗ «Переяслав».

Донині існує доволі багато незнайомих сторінок династичних зв’язків Київської Русі з англо-саксонською аристократією. Оглянувши значну кількість пам’яток давньоруського Переяслава та його околиць, поспілкувавшись із переяславськими науковцями, Джон Стонборо зміг відчути атмосферу життясередньовічного Переяслава для більш фактурного опису тогочасної архітектури та побуту.



1