Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Молитовний сніданок у Переяславі накрили щедріше, ніж у Вашингтоні

Молитовний сніданок у Переяславі накрили щедріше, ніж у Вашингтоні

28 лютого у Переяславі-Хмельницькому (Київська область) відбулася незвична подія – молитовний сніданок. Оскільки проводився вперше, організатори зробили його святковим, влаштували в  банкетному залі “Покровський” (неподалік старої автостанції). Близько восьмої ранку сюди зібралися міський голова Тарас Костін, в. о. голови РДА Юрій Бобровник, голова Дівичківської ОТГ Тимофій Девко, священнослужителі як православних, так і протестантських конфесій Переяславщини, деякі депутати міської та районної рад, представники правоохоронних органів та інші.

Всього було запрошено до 60 осіб. Особливим гостем заходу був народний депутат України Павло Унгурян, який очолює у Верховній Раді міжфракційне депутатське об’єднання “За духовність, моральність та здоров’я України”. Один з його помічників, пастор баптистської церкви у селі Стовп’яги Сергій Качан був ведучим заходу.

В ошатному, просторому залі відомі на Переяславщині музиканти Микола Гриценко та Сергій Омельницький виконували музичні композиції, а столи із білосніжними скатертинами були щедро накриті кавою, чаєм, печивом, цукерками, фруктами і таке інше.

Люди за одним столом довіряють один одному

Останнім часом про молитовний сніданок дуже багато повідомляли не лише вітчизняні, а й міжнародні ЗМІ, але про той, що 8 лютого відбувся у Вашингтоні за участі президента США Дональда Трампа. Виявилося, що переяславський захід побудовано за сценарієм вашингтонського. Мало того, двоє його учасників – Павло Унгурян та Сергій Качан особисто брали участь у сніданку в американській столиці, і було там не зовсім все так, як інформували мас-медіа. Про це вони розповіли згодом. А спочатку молитву за мир у країні, владу, воїнів, які захищають кордони, провів ієромонах Феодосій. До неї долучилися і всі присутні. Взагалі духовність, вічні християнські цінності були пріоритетом цього заходу.

– Молитовні сніданки, – пояснив ведучий, запрошуючи всіх пригощатися, – побудовані у такому форматі, що люди снідають і спілкуються про духовно важливі теми як для влади, так і кожного.

Більше про їхню сутність розповів народний депутат, звернувшись до всіх присутніх з християнським вітанням: “Слава Ісусу Христу”.

– Для нас – управлінців, – зазначив, – Молитовний сніданок є форма нашої діяльності, що полягає у єднанні навколо духовних істин. Коли люди сидять за одним столом, разом преломлюють хліб, вони довіряють один одному. Сьогодні і у Верховній, і у місцевих радах бурхливий політичний процес, є немало опонентів, але має бути та межа, через яку не повинна переходити ні більшість, ні опозиція, це – віра в Бога і любов до своєї країни.

Скільки насправді нардепів снідало з Трампом

Наголосив, що руху молитовних сніданків, взагалі духовному рухові серед управлінців (мерів, депутатів та інших) вже майже 100 років. Поширений він перш за все в успішних країнах західної християнської цивілізації. У США традиція виникла ще за президента Ейзенхауера. Той колись зізнався своєму товаришу, що на світі немає самотнішого місця, ніж Овальний кабінет у Білому домі. Бо постійно доводиться приймати дуже важкі, відповідальні рішення, від яких залежать долі мільйонів людей. Тоді товариш запропонував йому раз на тиждень збиратися і читати Біблію, і запрошувати на такі зустрічі не лише друзів, а й політичних опонентів, які теж є віруючими людьми.

– І до сьогодні щотижня в Білому домі збираються найвищі посадовці Америки, – сказав депутат, – вивчають Біблію. Її вічні цінності саме те, що їх об’єднує. Ось не так давно невелика делегація від Верховної Ради побувала на молитовному сніданку у Вашингтоні. На жаль, ЗМІ подали, що туди нібито літали десятки українських депутатів. Це не так. У нашій делегації було лише 9 осіб. І ми були свідками неймовірного дійства, коли у величезному залі за одним столом зібралися представники різних політсил і не лише Америки, а й Палестини та Ізраїлю, Індії та Пакистану та багатьох інших країн, що десятиліттями перебувають у конфліктах, військових протистояннях. Але особистість Ісуса Христа, його вчення — єдине, що може об’єднувати людей. Історія багатьох країн це підтверджує.

В Україні традиція таких сніданків лише народжується

Павло Унгурян нагадав, що цього року відзначатиметься 1030 років Хрещення Київської Русі. Проте на сучасному історичному етапі лише не так давно ми поскидали монументи ідолам, що зовсім не вели до християнських цінностей. Тож сьогодні у широкому сенсі знову стоїть питання, на яких цінностях суспільство будуватиме своє майбутнє.

– Ми говоримо про те, – наголосив, – щоб чесноти Священного Письма, християнства стали чеснотами українського народу. І тут багато що залежить від нас, управлінців. Всі успішні країни світу мають традицію, коли управлінці разом читають Біблію, і розмірковують, як на основі біблійних текстів розвивати територіальні громади, економіку, соціальну сферу. Біблія має відповіді на всі питання.

Зазначив, що молитовні сніданки відбуваються не лише у Білому домі, а й у міністерствах та відомствах, у Пентагоні, у ЦРУ. У Великій Британії є Вестмінстерський молитовний сніданок. Вони відбуваються і в невеликих громадах та колективах. До речі, запропонував переяславцям сформувати делегацію, щоб у червні цього року побувати на молитовному сніданку у Бундестазі (Німеччина), можливо, зав’язати якісь економічні, партнерські зв’язки.

В Україні теж є традиція молитовних сніданків, але поширена поки що мало. Переважно вони відбуваються лише у Києві. Минулого року в Українському домі було проведено вже шостий. На нього запросили і міського голову Переяслава Тараса Костіна. От там під час спілкування і виникла ідея вперше провести подібний захід і у нас.

Павло Унгурян та Сергій Качан про сніданок в американській столиці

Сніданок тривав близько півтори години. Багато його учасників читали тексти Священного Писання, молитви, лунали християнські пісні. Панувала атмосфера щирості й доброзичливості.

Тарас Костін, вітаючи учасників зібрання, зазначив, зокрема, що в його роботі виникають різні, часто непрості ситуації. Попросив вибачення у тих, кого, можливо, образив. Юрій Бобровник розповів, що до Бога звертається у молитві не так і часто, але коли це робить, відчуває певне полегшення. Тобто в ході цього сніданку люди говорили такі речі, про які за інших обставин і не подумали б.

Після закінчення заходу була можливість поспілкуватися з учасниками молитовного сніданку у Вашингтоні. Павло Унгурян (38 років) розповів, що це був вже 66-й Національний молитовний сніданок. Проходив у величезному банкетному залі  на 3,5 тис. місць готелю “Вашингтон Хілтон”. Взагалі ж він вже 12 років є координатором українських делегацій на таких сніданках, а депутатом ВР – 10 років.

– Цього разу на сніданку, крім дев’яти депутатів, було ще троє супроводжуючих, – сказав. – Ніяких десятків депутатів з України там не було. І вартість реєстраційного внеску була не тисячі доларів, як це подавали ЗМІ, а лише 250 доларів з людини. Я сидів метрів за 20 від Дональда Трапма. Проте можу сказати, що ось тут їжа і смачніша, і її більше, ніж було на тому молитовному сніданку. Там подавали омлет, бутерброди, каву, чай, джем, булочки, масло. Знову ж таки ніякого шампанського, як про це писали ЗМІ, чи будь-якого алкоголю там не було. Натомість було багато молитов, духовних тем. Дуже потужний духовний захід. А сценарій був той же, що і тут. З тією лише різницею, що замість переяславського мера виступав Трамп, замість представників громади – конгресмени. Зала була переповнена, делегації приїхали з усього світу. Лише з Росії, наскільки знаю, нікого не було. Не випустив Путін.

– Я дуже давно мріяв побувати на молитовному сніданку у Вашингтоні, – поділився Сергій Качан (35 років). – Безпосередньо знаю одного з його організаторів. Коли ми зустрічалися в Україні, отримав запрошення. Проте там проходить не один захід. Паралельно відбуваються зустрічі з урядовцями, сенаторами і таке інше.

Я був у складі групи з десятка молодих церковних лідерів, які хоч і не входили до офіційної делегації з України, але були присутні на цьому заході. Атмосфера, що там панувала, справді вражає. Ніби по-новому розумієш, що завжди потрібно просити, щоб Бог дав мудрості.

Офіційно сніданок тривав близько двох годин, а потім було ще вільне спілкування. Змоги сфотографуватися не було, адже заходи безпеки там були безпрецедентні. Наступного дня ми проводили в тому ж самому готелі, але меншому залі свій молитовний сніданок, де були і посол України в США Валерій Чалий, і багато представників діаспори, і американці, які мають відношення до нашої країни – загалом до 200 осіб.

А на Київщині подібні сніданки вже проводилися у Броварах, Вишневому, Києво-Святошинському районі. Тепер от у Переяславі, і сподіваємося, що не востаннє. Спонсорами сніданку були церковна рада, деякі меценати.



1