Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Круглий стіл, щодо повернення місту історичної назви

Круглий стіл, щодо повернення місту історичної назви

4 березня у залі засідань міської ради відбулось засідання круглого столу «Переяслав крізь віки: до повернення місту історичної назви - Переяслав».

Участь у круглому столі взяли: Костін Тарас Вікторович, міський голова;Лукашевич Олексій Михайлович, кандидат історичних наук, генеральний директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав»;Моця Олександр Петрович, доктор історичних наук, професор, завідувач відділу Інституту археології НАН України; Ричка Володимир Михайлович, доктор історичних наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України;Колибенко Олександр Володимирович, кандидат історичних наук, професор, завідувач науково-дослідного відділу «Археологічний музей» Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав»; Шпиталь Іван Григорович, член Національної спілки письменників України, член Переяслав-Хмельницького осередку ТОВ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка; Нагайко Тарас Вікторович, кандидат історичних наук, голова Громадської культурно-просвітницької організації «Переяславський скарб», член Національної спілки краєзнавців України,науковці, історики, почесні громадяни, колишні міські голови та активні жителі міста.

Історики у своїх виступах наголосили на значимості Переяслава за часів Київської Русі, причини перейменування міста на Переяслав-Хмельницький у 1943 році. Колишній міський голова, почесний житель міста Сокур Григорій Романович розповів, що при його роботі на посаді дане питання теж піднімалося, але в зв’язку з певним рядом причин не було доведено до кінця та пообіцяв всебічну підтримку нинішньому міському голові.

Пиємно те, що до обговорення активно приєдналися жителі міста, які не є науковцями, посадовцями, але хотіли висловити свою думку. Як і належить у сучасному демократичному суспільстві, одностайної думки немає, але все ж більшість підтримують повернення історичної назви місту.



1