Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Питання критичної ситуації з професійно-технічною освітою

Питання критичної ситуації з професійно-технічною освітою

Комітет з питань освіти і науки рекомендував Верховній Раді за результатами повторного розгляду законів «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України  щодо фінансування професійно-технічної освіти» та «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на  2016 рік»  щодо  фінансування  професійно-технічної освіти», відхилених Президентом,  прийняти їх в цілому. На цьому наголосила голова Київської обласної ради Ганна Старикова, яка разом з головою комісії облради з питань фінансів і бюджету Ольгою Бабій та головою комісії з питань освіти, науки, культури, духовності та релігії  Анатолієм Даниленком були присутні на засіданні Комітету, яке відбулося вчора, 29 березня.   

На початку засідання голова Комітету Лілія Гриневич нагадала членам Комітету з питань науки і освіти і співробітникам, заступникам Міністра освіти  і науки та Міністра фінансів України, представникам міністерств, органів виконавчої влади, самоврядування та роботодавців, керівникам професійно-технічних навчальних закладів та громадськості про те, що раніше Комітетом було  внесено два закони «Про зміни до Бюджетного кодексу» та «Про внесення змін до Закону про державний бюджет» з метою врегулювання складної ситуації, що склалася. Обидва вони були заветовані Президентом України. Натомість, до Комітету не надійшло пропозицій від Президента України чи Міністерства фінансів щодо того, які альтернативи існують для врегулювання цієї ситуації. Про це інформує офіційний веб-портал ВРУ.

Ліля Гриневич нагадала присутнім, що раніше Комітет наполягав на тому, що тимчасова ін’єкція коштів (200 мільйонів гривень і по 75 мільйонів до червня) не є системним рішенням проблеми.

«Ситуація є гострою тому, що деякі заклади профтехосвіти ще досі не отримали зарплати та стипендії за січень – березень і  йдеться про те, хто нестиме відповідальність за невиплати», – сказала Лілія Гриневич.

Водночас голова Комітету акцентувала увагу присутніх на пропозиції Комітету перенести фінансування з міст обласного значення лише на міста-обласні центри і обласний рівень, який, однак не має для цього достатньо коштів. Тому раніше йшлося про виділення субвенції на здобуття середньої освіти і на підтримку підготовки робітничих кадрів, що і було запропоновано в змінах до Бюджетного кодексу Комітетом. У пропозиціях Президента України щодо цього є висновок Міністерства фінансів про неможливість таких змін, бо вони вимагають 5,8 мільярда гривень. Висновок  голова Комітету назвала таким, що не відповідає дійсності. Насправді, у запропонованому Комітетом пакеті законів йшлося про суму 1,8 мільярда, решта суми мала надаватися обласним рівнем та містами обласного значення.

Також Лілія Гриневич спростувала висновок Міністерства фінансів про те, що в разі прийняття змін до Бюджету неможливо буде реформувати систему профтехосвіти. За її словами, такий висновок заважає реальним змінам ситуації і вирішенню проблеми. Вона наголосила на тому, що Науково-експертне Управління підтримує подолання вето Президента щодо цих законів. Окрім того, Лілія Гриневич висловила позицію Комітету щодо необхідності введення мораторію на передачу майна державних закладів профтехосвіти у комунальну влісність допоки не стабілізується ситуація, це не створить бар’єрів для модернізації мережі.  

«Система профтехосвіти потребує негайної державної підтримки. Тож рішення Комітету з питань освіти і науки щодо рекомендацій Верховній Раді повторно розглянути закони «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України  щодо фінансування професійно-технічної освіти» та «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на  2016 рік»  щодо  фінансування  професійно-технічної освіти» – є надзвичайно важливим. Тож маємо надію, що парламентарі ухвалять ці закони в цілому», – підкреслила голова обласної ради Ганна Старикова.

За її словами, з вирішенням цього надзвичайно актуального та болючого питання більше не можна зволікати. Адже фінансування закладів професійно-технічної освіти з місцевих бюджетів ставить «на коліна»  бюджети розвитку громад. А це означає, що на певних територіях не буде змоги будувати й ремонтувати дитсадки, школи, будинки культури, поліпшувати медичне обслуговування.

«Цьогоріч на утримання закладів професійно-технічної освіти лише з обласного бюджету має бути спрямовано 80 мільйонів гривень. З місцевих бюджетів – 78 мільйонів. Прошу звернути увагу, що загалом бюджет розвитку області становить 280 мільйонів гривень. Тобто виходить, що значна частка від цієї суми повинна піти на фінансування системи профтехосвіти.  І при тому, що в області є школи, які нині через дефіцит навчальних приміщень готуються до переходу в третю зміну навчання, а в деяких населених пунктах взагалі немає медпунктів», – підкреслила голова облради.

Окрім того, вона наголосила, що якщо ситуація з професійно-технічною освітою не буде вирішена найближчим часом, то під загрозою ліквідації можуть опинитися п’ять професійно-технічних закладів Київщини, а саме: Бориспільський, Броварський, Ржищівський професійні ліцеї, Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти, Березанський професійно-аграрний ліцей.



1