Чим відрізняються коньяк, арманьяк і інші бренді?

І коньяк, і арманьяк є різновидами бренді. Ці міцні спиртні напої виробляються шляхом перегонки (дистиляції) вина і витримуються в бочках з дуба.
Вірменський коньяк - теж бренді. Більш того, на думку експертів, правильне ім'я цього напою — саме бренді, а не коньяк. За законами Євросоюзу коньяком дозволено називати тільки бренді, які виробляються у французькому регіоні Коньяк.
Трохи історії
Вчені досі сперечаються, хто створив перегінний апарат (аламбік). За однією з версій, його винайшли в VII столітті араби або перси. У XIII столітті технологія поширилася на півдні Франції, і там стали випускати арманьяк.
Коньяк почали виробляти значно пізніше-тільки в XVII столітті. Однак це не завадило напою стати популярнішим арманьяка та інших бренді. Успіх в першу чергу пояснюється близькістю моря: коньяк було зручніше доставляти в інші країни.
Головні відмінності
1. Сорти винограду
Відмінності починаються з виноградників. Основний виноград для коньяку - юньї блан. В арманьяку його часто доповнюють іншими сортами: бако, фоль бланш і коломбар. Для виробництва вірменського та інших бренді використовуються місцеві різновиди винограду.
2. Регіон
Коньяк і арманьяк виробляють на південному заході Франції: коньяк-в околицях однойменного міста в провінції Шаранта, арманьяк — в Гасконі. Вірменський бренді в основному виробляють в Араратській долині. Клімат і грунту в регіонах сильно відрізняються, що відбивається в ароматі і смаку напоїв.
3. Стиль
Виробники французького коньяку намагаються робити його в елегантному і вишуканому стилі. Цей міцний напій по праву вважається найблагороднішим серед всіх бренді. Арманьяк має більш рустичний характер, він любить показати свою самобутність. Вірменський бренді відрізняється м'яким смаком і впізнаваним ароматом.
4. Виробництво і спосіб дистиляції
Коньяк переганяють двічі, арманьяк — один раз. При цьому використовуються перегінні куби різної конструкції: для коньяку — шарантський аламбік, для арманьяка — аламбік безперервного типу.
Коньяк зазвичай являє собою купаж із зазначенням категорії витримки (VS, VSOP, XO, Napoleon, Extra). Коньячні спирти різних років змішують для отримання напою в певному стилі і розбавляють до міцності близько 40%.
Арманьяк - частіше вінтажний напій, який виготовляється з вина одного року врожаю і має бочкову міцність (близько 50%).
Технологія створення вірменського бренді схожа на класичний спосіб виготовлення коньяку, але з деякими нюансами.
5. Витримка
Для витримки напоїв використовуються різні бочки: для коньяку — з лімузенського або тронсенського дуба, для арманьяка — з чорного гасконського дуба, для вірменського бренді — з кавказького.
Щоб краще зрозуміти різницю між напоями, краще спробувати різні типи бренді і порівняти самі.