Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » І знову земля, і знову проблеми

І знову земля, і знову проблеми

До історії рейдерських захоплень фермерських господарств додалися нові види незаконного привласнення земель. Тепер землю можна отримати ... змінивши її кадастровий номер. Дана схема має ряд переваг. Основне - все може пройти тихо і практично непомітно для справжніх власників. Однак в нашому випадку тихо не вийшло...

Але про все по порядку. 12 серпня минулого року представники черкаського фермерського господарства «Нива України» звернулися до ТОРГОВИЦЬКЕ сільській раді Новоархангельського району з проханням про виділення невитребуваних паїв. Це паї тих громадян, які померли і не мають нащадків. Практика звичайна і досить поширена. Воно й зрозуміло: навіщо землі пустувати - її треба обробляти, урожай ростити, податки платити і бюджет наповнювати. Однак одночасно з черкащанами на ці паї претендували і місцеві фермери, які теж не проти приросту своїх земель. У день звернення черкаських аграріїв голова місцевої сільради Юрій Кернер (який на той момент офіційно перебував у відпустці!) Направив лист в Новоархангельський районну адміністрацію, де повідомляв, що сільрада не заперечує проти надання в оренду невитребуваних паїв. Як пізніше пояснив депутатам Юрію Олександровичу, він змушений був так вчинити, бо нібито отримав наказ від голови РДА Сергія Васильченко. При цьому питання про згоду на передачу земель на сесії Торговицького сільської ради навіть не піднімалося. Сільські депутати абсолютно випадково дізналися про цю операцію. Буквально через три дні після цих подій побачило світ розпорядження голови Новоархангельської адміністрації за № 202-р «Про надання дозволу ФГ" Нива України "на виготовлення технічної документації із землеустрою». А першого вересня ці паї іншим розпорядженням були передані новому власнику.

Крім неймовірної швидкості прийняття рішень, нічого з перерахованих вище подій поки не викликає настороженості. Однак з'ясувалося, що ці землі були передані під 7% річних, в той час як місцеві підприємці не тільки запропонували більший відсоток, але ще і готові були додатково платити тисячу гривень за кожен гектар в місцевий бюджет щороку. Але і це ще не все! Виявилося, що під час виготовлення технічної документації паї змінили свої кадастрові номери. Згідно з чинним законодавством, як пояснили спеціалісти компанії "Новое Бти", кадастровий номер змінюється тільки в разі скасування державної реєстрації земельної ділянки, а зміна власника або користувача земельної ділянки не є підставою для скасування кадастрового номера.

І ще один цікавий факт: під цю зміну номерів потрапили і дев'ять ділянок, на які претендували живі спадкоємці. Таким чином деякі жителі села, які мають державні акти на пай, залишилися без спадщини ... через відсутність такого номера в кадастрі. Природно, громада села, дізнавшись про це, висловила протест. І почалися судові розборки. У березні 2017 року рішенням Новоархангельського районного суду обидва розпорядження Сергія Васильченко були визнані недійсними.

Пікантна деталь: 10 грудень 2016 роки мама глави Новоархангельського району отримує в подарунок трикімнатну квартиру в обласному центрі від нікому не відомих осіб. Пов'язаний цей подарунок з виділенням земель чи ні, достеменно невідомо, нехай цю загадку вирішать правоохоронці.

Під час розглядів навколо цього скандалу спливло ще одне цікаве рішення Сергія Васильченко. 5 жовтня 2016 року, в один і той же день, за його підписом з'явилися два розпорядження про передачу в оренду невитребуваних паїв двом різним господарствам. Одне отримало 415 га землі під 3 відсотки річних, а друге - 13 га під 10 відсотків річних. Дуже дивна і важко пояснити різниця!

Сам Сергій Сергійович так прокоментував цей конфлікт: «Прийняттю будь-якого рішення передує довга процедура. До мене люди звернулися першого серпня для того, щоб укласти договори оренди, і їм було названо перелік документів, які вони повинні надати. Вони їх зібрали і надали в повному обсязі. І тільки 15 серпня було видано розпорядження про те, що їм дається дозвіл на розробку проектної документації, вони ще 15 днів готували. І після цього їх звернення було узгоджено. Станом на перше вересня не було інших заяв від людей з приводу того, що хтось хоче взяти цю землю в оренду.

Справа перебуває в суді, і там визначать, хто правий, хто ні. Станом на сьогодні, щось коментувати складно. Громада має свою позицію, я її поважаю, але це не означає, що я з нею згоден. Я заперечую звинувачення і дію в інтересах територіальної громади. Мені важливо, щоб люди платили податки, які наповнюють місцевий бюджет. Тому всі звинувачення є упередженими, голослівними і нічим не підтвердженими ».

Дійсно, на рішення Новоархангельського районного суду пішла апеляція. І зараз питання має бути розглянуто заново. 20 червня відбулося перше засідання. Ми будемо стежити за подальшим


Автор: Алексей Гора, "Україна-Центр"

1