Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Студенти презентували художні роботи привсячені Григорію Сковороді

Студенти презентували художні роботи привсячені Григорію Сковороді

Студенти презентували художні роботи привсячені Григорію Сковороді

12 червня у меморіальному музеї Григорія Сковороди міста Переяслава-Хмельницького відбулася презентація студентських художніх робіт «Шанує мудреця нова Вкраїна», присвячена життю, творчості та мудрості видатного філософа.

На виставці представлені роботи студентів педагогічного факультету спеціальності «Образотворче мистецтво» Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету ім.Григорія Сковороди. Вони виконані під керівництвом Оксани Смірнової — кандидата педагогічних наук, доцента кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання нашого університету.

Оксана Олексіївна — майстриня декоративно-прикладного мистецтва, родом із Черкащини. Інтерес до декоративно-прикладного мистецтва формувався в неї під впливом матері, яка навчила її більшості із тих видів мистецтва, знання з яких вона передає тепер своїм студентам. Художні твори відзначаються особливим ліризмом і глибоким філософським спрямуванням.

Майстриня представляє наше славне місто на різноманітних всеукраїнських, міжнародних, обласних, міських, районних заходах. Доказом цього є 47 дипломів і грамот. Зокрема, вишиті картини отримали перше місце на міжнародному конкурсі «Великодній тиждень», що проходив за підтримки Міністерства культури України в м. Києві. Також Оксана Смірнова є лауреатом першого ступеня Третього міжнародного полікультурного фестивалю «Золоті обереги вічності» за представлення виставки декоративно-прикладного мистецтва «Мотиви Переяславщини» в місті Мелітополі.

Під керівництвом Оксани Смірнової, завдяки її таланту та вмінню було створено цілий ряд мистецьких витворів. Невелика частина цих чудових робіт представлена і на виставці «Шанує мудреця нова Вкраїна».

У наш час багато художників і народних майстрів звертаються до образу Сковороди як до аdfontes гуманності, моральних принципів, честі, мудрості. Студенти нашого університету створили ряд робіт, які презентують філософські погляди Григорія Савича, розкривають його передові переконання. Виставка представлена декількома видами декоративно-прикладного мистецтва: холодний батик, нетканий гобелен із гачкуватими виступами, розпис на склі (псевдовітраж).

На заході були присутні поважні особи міста Переяслава-Хмельницького: генеральний директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Олексій Лукашевич, декан педагогічного факультету університету Наталія Ігнатенко, науковий співробітник Національно-історичного заповідника «Переяслав» Наталія Костюк, доктор філологічних наук, професор, академік Академії Вищої освіти, директор Центру Сковородинознавства університету Микола Корпанюк, директор художньої школи Ірина Кузьміцька, кобзар Микола Товкайло.

Відкрив виставку генеральний директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Олексій Лукашевич. Він відзначив, що презентація робіт у такому ключі дійсно актуальна, оскільки і сам Переяслав, і університет глибоко пов’язані з іменем видатного українця Григорія Сковороди. Декан педагогічного факультету Наталія Ігнатенко зазначила, що подібних виставок за останні роки було дуже багато. За її словами, чудово, що започаткована традиція представляти широкому колу переяславців та гостям міста на огляд і на подальше розмірковування роботи, виконані студентами й викладачами. Також декан педагогічного факультету наголосила на досягненнях студентів під керівництвом Оксани Олексіївни — участь більш, ніж у сотні виставок, фестивалів, конкурсів, з яких завжди повертаються з подяками та нагородами. Зокрема, нещодавно наші студенти вкотре повернулися переможцями з міжнародної виставки дизайнерських робіт «Київські каштани», де зайняли ІІІ місце серед 144 учасників із різних країн світу.

На відкритті виставки виступив і син Оксани Смірнової — Віктор, справжній козак: одягнений в шаровари, вишиту сорочку і жупан. Справив враження не тільки одяг, а, в першу чергу, емоційна, щира декламація власного вірша, присвяченого пам’яті Григорія Сковороди та уривки віршів Тараса Шевченка. Вражає сила і енергія слова виконавця, через яку так потужно передається сенс поезій.

Григорій Сковорода протягом життя звертається до рідного слова та до пісні як до вічних засобів виховання. Науковий співробітник Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Наталія Костюк заспівала молитви до Святого Духа, «Під Твою милість» до Матері Божої і пісню про молодість Григорія Савича «Зеленая ліщинонька». На її переконання, будь-який митець, приступаючи до творіння, відчуває Вищу силу, яка надихає його. Тому всі роботи одухотворені, несуть в собі енергію того, що хотіли передати. Переяславський кобзар Микола Товкайло виконав безсмертну композицію «Всякому городу свій нрав і права…» та ще декілька пісень під власний музичний супровід на бандурі.

Надзвичайно життєствердними і потужними були слова з нагоди відкриття виставки доктора філологічних наук, професора, директора Центру Сковородинознавства Миколи Корпанюка: «Периферія — це поняття духовне, а не географічне. І дякувати Богу, що Переяслав не втратив і не втрачає свою ауру одного з тих центральних країв, які сприяли утворенню української нації і культури, духу. Перебуваючи серед такої краси, впевнююся, що доля нашої культури і нації — перспективна.

Чим більше ми заглиблюємось в життя і творчість Григорія Сковороди і чим більше його запрошуємо до себе, тим більше ми стаємо українцями, і це вже аксіома. Він, як і великий Шевченко, допоможе нам подолати всю ту гірку спадщину і подолати все те сміття, яким засмічені наші свідомість та совість».

На завершення урочистостей Оксана Смірнова висловила щиру подяку всім, хто допомагав в організації виставки, а студентки педагогічного факультету університету провели майстер-класи з технік «холодний батик» та «гобелен».


Автор: Людмила Яремко, студентка V курсу філологічного факультету / ДВНЗ Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди

1