Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Євреї Переяславщини відсвяткували Хануку

Євреї Переяславщини відсвяткували Хануку

ансамбль єврейської пісні Фаргеніген

21 грудня цього року до Переяслава завітав народний ансамбль єврейської пісні із Києва “Фаргеніген”, що в перекладі означає “Духовна насолода”. В районному будинку культури відбувся літературно-мистецький вечір присвячений 155-ї річниці з дня народження видатного класика єврейської літератури, славетного уродженця Переяславщини Шолом-Алейхема. 23 річниці створення на Переяславщині товариства єврейської культури та святкування великого єврейського свята “Ханука”.

Ханука – свято свічок, які запалюють на честь дива, що сталося при освяченні Храму після перемоги Юди Маккавея над військами селевкідского царя Антіоха в 164 р до н.е. Масло, необхідне для запалювання храмового світильника – Менори, було сплюндровано ворогами. Євреї знайшли лише один глечик чистого оливкової олії, якого повинно було вистачити на добу, але світильник горів 8 днів! На згадку про цю щасливу подію Ханука і святкується 8 днів.. В перший день свята запалюють одну свічку, у другій – дві і т.д., і поки в останній вечір не запалюються вісім свічок. Підсвічник (ханукію) ставлять на підвіконня в знак вірності іудаїзму.

Організаторами заходу стало Переяслав-Хмельницьке міське товариство єврейської культури, та міський відділ культури. Київські артисти підготували двогодинну концертну програму. У першій частині концерту у їх виконанні звучали фрагменти творів класика єврейської культури Шолом Алейхема “На теплі води”, “Яєчня багача”, “Батьківські радості”, “Повість у листах” та інші. Друга частина була присвячена повністю святкуванню Хануки. У виконанні артистів єврейського ансамблю “Фаргеніген” були виконані пісні присвячені цьому святу. Окрім артистів зі святом присутніх привітали товариства єврейської культури Переяслава Ціля Гехтман, головний спеціаліст міського відділу культури Вікторія Гуріна.


http://visnik-press.com.ua

1