Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » День вшанування пам’яті преподобного Єфрема, єпископа Переяславського

День вшанування пам’яті преподобного Єфрема, єпископа Переяславського

10 лютого вшановується преподобний Єфрем, єпископ Переяславський. Він походив з благородного та знатного роду і керував господарством при дворі великого київського князя Ізяслава Ярославовича. 1056 року постригся у монахи у Києво-Печерському монастирі. Дуже багато зробив для розвитку церковного та суспільного життя в Київській Русі того часу. Зокрема, після того, як його було рукопокладено в сан єпископа Переяславського у 1072 році, побудував в місті Переяславі перші кам’яні храми та громадські споруди. Помер 1098 року. Його мощі і зараз знаходяться в Ближніх (Антонієвих) печерах Києво-Печерської лаври. Часточка мощів святого знаходиться і в Успенській церкві міста Преяслав-Хмельницький.

Дуже велику роботу для відродження пам’яті преподобного Єфрема на Переяславщині зробив краєзнавець та колишній лікар ЦРЛ Олексій Якименко (вже помер). На території лікарні було встановлено пам’ятник єпископу та побудовано православний Храм Святого Преподобного Єфрема Єпископа Переяславського.



1