Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » Делегація Переяслав-Хмельницького району взяла участь у заході із відзначення 100-ліття народного повстання у Холодному Яру

Делегація Переяслав-Хмельницького району взяла участь у заході із відзначення 100-ліття народного повстання у Холодному Яру

Делегація Переяслав-Хмельницького району взяла участь у заході із відзначення 100-ліття народного повстання у Холодному Яру

До складу делегації увійшли: активна молодь Переяславщини, діти з багатодітних родин та родин, що перебувають у складних життєвих обставинах. Очолили делегацію заступник голови Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Анна Скляренко, начальник відділу культури Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Віталій Біденко, депутат районної ради Сергій Шаменко.

Просвітницько-патріотичний захід проходив неподалік урочища Холодний Яр у селі Мельники та хутора Буди, біля дуба Залізняка.

Фестиваль вперше відбувся у 2015 році і став традиційним. Та вшанування героїв Холодноярської Республіки проходять вже понад 20 років у селах урочища Холодний Яр, як данина пам’яті українцям, що боролися проти московсько-комуністичної окупації на теренах Черкащини.

Мета заходу – військово-патріотичне виховання підростаючого покоління та збереження унікальної історії українського народу.

Досягнення першої мети відбувається шляхом змістового наповнення головних локацій фестивалю. Програма фестивалю складалася із зібрань за участі відомих політиків та громадських активістів, відомих письменників, майстер-класів, а також музичної сцени. При цьому орагнізатори обирали теми, пов'язані з національно-визвольними змаганнями українців різних історичних періодів, ідеологічними дискусіями, культурними новинами та презентаціями книг. Гурти й артисти на фестивалі виконують пісні українською мовою.

Делегація вшанувала пам'ять Василя Чучупака, героїв Холодного Яру та сотника Івана Компанійця.

На території Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Черкаської області урочисто відкрили пам’ятник на честь загиблих воїнів легендарної 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр», які полягли в боротьбі за волю України на Донбасі. Скульптуру встановлено обабіч польової дороги поруч з Мотриним монастирем у Холодному Яру. Крім діючих та колишніх військовослужбовців бригади, участь у заході взяли курсанти вищих військових навчальних закладів, військові ліцеїсти з Києва й Одеси, учасники бойових дій.

Завершився захід на хуторі Буда. Гості фестивалю мали можливість відвідати ярмарок народних майстрів та книжковий ярмарок. Із літературно-музичної сцени присутнім лунали пісні української революції 1917-1927 рр. Голова Історичного клубу “Холодний Яр”, письменник Роман Коваль в рамках фестивалю презентував нову книгу «Скажи батькам, що був чесний».


Автор: Інф. відділу культури РДА

1