Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Останні новини
В Переяславі відбулася зустріч із героями 3-ї окремої штурмової бригади
18.03.2024

Представники 3-ї окремої штурмової бригади нещодавно завітали до Переяслава, де поділилися з місцевою громадою та випускниками одного з місцевих ліцеїв своїми переживаннями на фронті, деталями служби в підрозділі, а також цілями та діяльністю молодіжної організації «Центурія».


Переяслав відзначив відкриття модернізованого молодіжного центру «Зустріч»
18.03.2024


На Переяславщині оголошено попередження про потенційні затоплення: жовтий рівень загрози на берегах Дніпра
18.03.2024


Переяславська громада тепер користується автомобілем швидкої допомоги, подарованим містом Магдебург з Німеччини
18.03.2024


Головна » Новини » 31-а річниця Чорнобильської трагедії на Переяславщині

31-а річниця Чорнобильської трагедії на Переяславщині

31-а річниця Чорнобильської трагедії на Переяславщині

26 квітня 2017 року, біля знаку пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи у селі Стовп᾿яги, відбувся районний захід з відзначення 31-х роковин Чорнобильської катастрофи. З метою гідного вшанування пам’яті загиблих героїв-ліквідаторів аварії на ЧАЕС біля пам’ятного знаку зібралося багато людей, серед яких перший заступник голови Переяслав-Хмельницької райдержадміністрації Юрій Бобровнік, заступник голови адміністрації Любов Онопрієнко, учнівська молодь, громада села та небайдужі жителі району.

Організатори заходу згадали про найбільшу за всю історію світової ядерної енергетики катастрофу, спричинену вибухом і подальшим руйнуванням 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС.
Звертаючись до учасників заходу, Юрій Бобровнік відзначив героїзм та самопожертву як ліквідаторів, так і простих небайдужих громадян у той нелегкий час, більшість з яких навіть не усвідомлювали на який ризик вони ідуть. «Щиро вдячний всім, що не побоялися та не відступили, і звісно ж зробили все можливе, щоб ми з вами сьогодні мали можливість жити, розвиватися та радіти життю. Тому закликаю молодь пам’ятати про той подвиг людей, які ціною власного життя та здоров’я подарували нам життя», – наголосив Юрій Бобровнік.

Перед присутніми також виступила секретар Стовп᾽язької сільської ради Ніна Степова, яка зазначила, що навіть таку красиву назву куточку землі, яка має приємний запашний зміст «Полісся» Чорнобильська катастрофа перетворила у холодне словосполучення «Зона відчуження», змінила забарвлення лісу із красивого зеленого у рудий мертвий колір, забрала дихання у нашої землі, зробила її мертвою. Також вона звернулася до учнівської молоді, та закликала їх зробити все можливе, щоб любов до нашої землі, вся шана та повага передавалася з покоління в покоління.

Присутні вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів Чорнобильської трагедії хвилиною мовчання та на знак глибокої поваги до їхнього подвигу поклали квіти до пам’ятного знаку.

Цього ж дня у місті Переяслів-Хмельницький відбувся мітинг-реквієм біля пам’ятного знаку "У пам’ять про Чорнобильську трагедію 1986 року" в мікрорайоні Спаська левада.

На зібранні були присутні  ліквідатори аварії на ЧАЕС, вдови померлих ліквідаторів, переселенці із зони радіаційного забруднення, міський голова Тарас Костін, перший заступник міського голови Григорій Карнаух, заступник міського голови Валентина Губенко, секретар міської ради Петро Бочарін, керуюча справами Валентина Гринець, перший заступник голови Переяслав-Хмельницької РДА Юрій Бобровнік, голова громадської організації «Союз Чорнобиль України» Микола Кураченко,  депутати міської ради, керівники підприємств та організацій міста, старшокласники загальноосвітніх шкіл.

На мітингу-реквієм виступили  міський голова Тарас Костін, учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС – Микола Кобишута Петро Мороз.

Мітинг-реквієм закінчився покладанням живих квітів до пам’ятного знаку.

Видання “Моя Київщина” запланувало зробити серію публікацій про ліквідаторів – справжніх героїв. Серед них згадується і уродженець села Світанок, що на Переяславщині (Київська область), Володимир Шовкошитний. Відомий літератор, не лише брав участь у ліквідації аварії, а й був свого часу президентом Міжнародної організації “Союз Чорнобиль”.

“У 1986 році Володимир, геофізик за освітою, працював начальником зміни Хімічного цеху на Чорнобильській АЕС. Коли стався вибух, наш герой не втік, як би зробило більшість на його місці, а очолив групу ліквідаторів. У той час, коли його співвітчизники нічого не підозрювали про загрозу, Шовкошитний був готовий віддати своє життя для того, щоб зберегти його мільйонам інших. І у них вийшло. Аварія була ліквідована”.

“Далі життя Володимира крутилося навколо ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Так з червня 1990 року – він президент Всесоюзної (СРСР) організації “Союз Чорнобиль”. З грудня 1991 по 2003 рік – президент вже Міжнародної організації “Союз Чорнобиль”.

“У березні 1990 року Шовкошитний не зміг залишитися осторонь процесів формування української державності – висунув свою кандидатуру на вибори до Верховної Ради України і переміг! Крім захисту інтересів чорнобильців (очолив підкомісію з питань 30-ти кілометрової зони ЧАЕС) виступив співавтором основних державотворчих актів – Декларації про суверенітет України, Акту про проголошення незалежності України і Конституції України”.

“Сьогодні Володимир Федорович не просто громадський діяч, але і відомий український поет, публіцист, прозаїк. Історія його життя це – історія любові до Батьківщини і людства, а також приклад для багатьох наших “скоростиглих” політиків і “антикорупціонерів місцевого розливу”, – повідомляється, зокрема, на сайті видання.



1