Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Головна » Статті » Раки: користь і шкода для людини

Раки: користь і шкода для людини

Раки: користь і шкода для людини

Рак річковий - тварина класу вищих раків, типу членистоногих, підтипу ракоподібних. Мешкає в прісній чистій воді річок, струмків, озер, ставків. У наших водоймах живуть три види:

Широкопалий. Селиться на глинистих берегових звалищах чистих річок, природних водойм зі стоячою водою.

Товстопалий. Населяє лимани, морські затоки зі слабосоленою водою.

Довгопалий. Найбільш численний представник видів. Мешкає в стоячих і проточних водоймах, ставках, болотах. Легко переносить слабосолону воду, дефіцит кисню. Є об'єктом аматорського, промислового видобутку і штучного розведення.

У їжу почали вживати кілька століть тому. Незважаючи на невеликий вихід м'яса, вони завжди високо цінувалися за делікатесний смак і корисні властивості.

Річковий рак - це чудова тварина, яку нам подарувала природа, створивши його багато мільйонів років тому. Спробувавши ніжне, соковите м'ясо членистоногого один раз, багато на все життя стають його фанатами. Тому, якщо є можливість – пробуйте, ловіть, купуйте раків дешево у Рачевні і їжте.

Корисні властивості

Людству давно відомі властивості м'яса членистоногих сприяють схудненню, відновленню сили після інтенсивних фізичних навантажень. Здатність покращувати настрій, підвищувати життєвий тонус, в поєднанні з неперевершеним смаком зробили продукт одним з улюблених у гурманів вишуканої кухні. М'ясо раків корисно тим, що:

  • сприяє активізації і злагодженості роботи захисних, імунних функцій;
  • бере участь в стабілізації роботи серцево-судинної системи;
  • покращує функцію пам'яті, мозкову активність, діяльність ЦНС;
  • уповільнює процеси старіння, прояв вікових відхилень;
  • активізує обмінні процеси.

Для жінок

Користь раків для жінок пояснюється високим вмістом легкозасвоюваного білка при низькій калорійності. Вживання продукту допомагає підтримувати стрункість і рельєфність фігури, усунути зайві жирові накопичення.

Комплекс вітамінів, мінералів, незамінних жирних кислот сприяє поліпшенню метаболізму, виведенню холестерину, токсинів. Делікатес покращує стан шкіри, нігтів, волосся. Задоволення, одержуване від улюбленого продукту, сприяє підвищенню настрою, виробленню позитивних гормонів.

Для чоловіків

Високий вміст білка в поєднанні з цинком, селеном, незамінними жирними кислотами сприяють утворенню головного чоловічого гормону – тестостерону.

Як наслідок, поліпшується фізичний стан: зростання м'язової тканини, витривалість. Підвищується сексуальний потяг, поліпшується ерекція.

Регулярне вживання морепродукту позитивно позначається на функціонуванні передміхурової залози, зміцненні стінок кровоносних судин, стимулюванні кровотворної і роботи печінки і жовчних шляхів. Ракові шийки знижують токсичний вплив алкоголю на внутрішні органи.

Безумовну користь організму людини при вживанні делікатесу надає вітамінний і мінеральний склад м'яса. В ньому містяться:

  • калій;
  • цинк;
  • селен;
  • мідь;
  • марганець;
  • залізо;
  • фтор;
  • кальцій;
  • магній;
  • вітаміни: А. Е, РР, групи В.

Слід пам'ятати, що корисні властивості ракового м'яса проявляються тільки при кулінарній обробці живих особин.

Можлива шкода і протипоказання

Рак, як мешканець придонних шарів водойм, харчується всім, що знайде на поверхні дна. Це можуть бути відмерлі частини рослин, тварин, комах. Разом з їжею в травну систему можуть потрапити личинки гельмінтів.

Пересуваючись по дну водойми, тварини збирають хітиновою поверхнею тіла частинки мулу і бруду. Все це при неналежній підготовці тварин до кулінарної обробки може потрапити в організм людини і завдати йому шкоди.

Перед приготуванням раків в їжу їх витримують і кілька разів ретельно промивають у холодній воді. Варять раків в киплячому бульйоні не менше 8-10 хвилин. Особливість кулінарії продукту - термічній обробці піддають тільки живих особин.

Протипоказані ракоподібні людям з можливою алергією на білкову їжу.

Скільки м'яса в раку

Річкові Ракоподібні невигідно відрізняються від своїх морських родичів маленьким виходом м'яса. У їжу вживають м'якоть з хвоста (шийки) і клешнею. Загальна кількість м'ясної складової з одного кілограма нерозділених тушок - 150 г-180 г.

Правилами видобутку дозволений вилов особин розміром не менше 10 см, вага яких досягає 50 г-60 г. дорослі, великі екземпляри виростають до 25 см і важать до 120 г-150 г. з цього випливає, що в одному рачку може міститися від 7 г до 25 г смачних ласощів.



1