Різновиди пород курей

Кури – домашня птиця, приручена людиною з давніх часів. За століття під природним впливом природних факторів, інтуїтивною і цілеспрямованою селекційною роботою виникло безліч порід, кожна з яких має свої особливості. Знання основних характеристик допоможе сформувати пташник, котрий найкращим чином підходить для швидкого досягнення поставленого птахівником результату, а також правильно підібрати ветеринарний інструмент для догляду, лікування та вакцинації.
Класифікація порід курей
У світі налічуються тисячі порід курей. Їх класифікацію ведуть за цільовим призначенням. Фахівці виділяють п'ять основних груп:
- бійцівські;
- декоративні;
- м'ясні;
- яєчні;
- м'ясо-яєчні породи.
Окремим рядком можна виділити кросів. Вони-результат селекції представників різних порід, що виводяться з метою отримання найкращих яєчних або м'ясних характеристик в конкретній кліматичній зоні.
Бійцівські кури
Дана різновид була спеціально виведена людиною для розваги: півнячих боїв. При цьому самки в боях не беруть участь, задовольняючись роллю виробника потомства.
Півні бійцівських порід мають надзвичайно агресивний характер і можуть мати різну крупність: від 0,4-0,5 кг (карликові породи) до 6-7 кг
Найбільш відомі бійцівські породи:
- банківська;
- куланги.
Декоративні породи курей
Декоративну птицю розводять в естетичних цілях. Виведення красивих порід почалося ще в Стародавньому Китаї і потім успішно поширилася по всіх континентах, незважаючи на низьку практичність. Вирощування птиці заради отримання яєць або м'яса невигідно: вони мають невеликі розміри і не відрізняються гарною несучістю.
Відомі представники:
- бентамки;
- Падуан;
- кучерява порода.
М'ясні породи курей
М'ясні породи курей характеризуються гранично спокійним характером і швидким набором маси, також часто використовуються в селекції бройлерів. При цьому несучість у більшості представників групи – посередня. З метою збереження чисельності та скорочення збитків у господарствах широко застосовується вакцинація. Курей легко і швидко прищеплюють за допомогою спеціальних ветеринарних ін'єкторів.
Класичні представники:
- Корніш;
- Плімутрок;
- мелехінська порода;
- Конхінхін (шанхайська);
- Фавероль;
- Брама.
Яєчні породи курей
Яєчні кури цінуються за велику продуктивність яєць (250 і більше штук в рік). При цьому вагові показники у них досить низькі. Серед основних відмінних рис: раннє статеве дозрівання і низький материнський інстинкт.
Яєчні кури - найбільш велика група, що містить сотні різних порід, серед яких:
- Російська біла;
- Легорн;
- Мінорка;
- Ломан Браун;
- Тетра;
- Італійська куропатчата;
- Вушанка українська.
М'ясо-яєчні породи курей
М'ясо-яєчні породи курей популярні завдяки простоті змісту і оптимальному поєднанню двох основних показників: яйценоскості і м'ясної продуктивності Середня вага курей становить 2,5 – 3 кг, а продуктивність досягає до 200 яєць в рік.
Серед найбільш часто розповсюджених порід:
- Род-Айленд;
- Чорні бородаті кури;
- Кучинська ювілейна;
- Нью-гемпшир.
Породи курей різноманітні. У кожній групі їх - десятки і сотні. При виборі птахівник повинен враховувати не тільки цільове призначення, але і ряд інших важливих характеристик:
- можливість розведення у конкретній кліматичній зоні;
- забезпечення необхідних умов утримання;
- потреба в раціоні.
Класифікатор порід і пропозиції сучасного ринку настільки великі, що кожний фермер самостійно або за допомогою консультації професійних фахівців легко підбере оптимальний різновид цієї найпопулярнішої домашньої птиці.