Переяслав-Хмельницький колаж
місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район
Головна » Статті » Монтаж теплиць зі стільникового полікарбонату: 10 найбільших помилки

Монтаж теплиць зі стільникового полікарбонату: 10 найбільших помилки

Теплиця - головний помічник у нелегкій боротьбі за урожай. У цій статті ми розповімо про головні помилки при виборі теплиці з стільникового полікарбонату, її монтажі та експлуатації.
теплиця зі стільникового полікарбонату

Помилка №1. Вибір місця для теплиці

Прогнозуючи те, де ви плануєте поставити свою майбутню теплицю, потрібно звертати увагу на деякі принципові моменти. Один з ключових моментів — освітленість місця, де буде розміщуватися теплиця. Важливе, щоб вона максимальну кількість часу перебувала під сонцем. Ідеальна орієнтація теплиці повинна бути зі сходу на захід по своїй ширині. Відповідно торці теплиці повинні бути звернені від півночі на південь.

Помилка № 2. Вибір сезону для установки

У більшості випадків теплицю встановлюють або ранньою весною, або пізньою осінню. Однак тут необхідно звернути увагу на те, щоб температурний режим навколишнього середовища в період установки теплиці не був негативним. Справа в тому, що в момент монтажу теплиці відбувається вигин полікарбонату. Гнути і згинати полікарбонат при негативних температурах не рекомендується. До того ж максимізується термічний перепад тобто влітку, коли температура буде підвищуватися, пластик буде розширюватися. Це буде негативно позначатися в місцях кріплення, тому що будуть розширюватися отвори і буде необхідна додаткова герметизація. Ідеальною температурою для монтажу теплиць є температура в 10-12 С. відповідно влітку і взимку перепад температур становитиме не більше 25-30 С.

Помилка № 3. Кріплення теплиці до основи

Вибираючи теплицю, необхідно не допустити помилки з вибором підстави. В даний час маса теплиць, призначених для установки як на фундамент, так і на грунт. Для установки на фундамент призначені теплиці з дугами, які закінчуються п'ятаками (п'ятами); або теплиці зі спеціальними пластинами, які кріпляться до фундаменту за допомогою анкерних болтів. Якщо ви плануєте поставити теплицю на грунт, у вас вибір дещо ширше. Існують теплиці, дуга яких просто закінчується штирем, які просто прикопуються. Існують теплиці, у яких дуги закінчуються своєрідними перевернутими літерами "Т", які також прикопуються на 15 см і забезпечують фіксацію в грунт. Перевернута буква "Т" працює дещо краще з точки зору міцності, ніж просто прикопана дуга. Але ми рекомендуємо зупинити свій вибір на теплицях, які мають жорстку обв'язку підстави рами.

Помилка № 4. Перевага розбірного каркаса

Принципово каркаси теплиць відрізняються за своїми типами. В першу чергу вони діляться на компактні і суцільнозварні. Каркас компактних теплиць може транспортуватися в багажнику легкового автомобіля. Він складається з невеликих планок і елементів труб, які збираються в єдину конструкцію безпосередньо на місці. Цілісні конструкції як правило мають Заводське зварювання. Вони складаються з цілісних елементів, а на ділянці відбувається лише виставлення (стяжка, зв'язка). З точки зору транспортування компактні каркаси є більш зручними. Однак за всіма іншими параметрами більш практичними є суцільнозварні каркаси. По-перше, ви витрачаєте набагато менше часу на установку і збірку теплиці. По-друге, цілісна конструкція містить менше зчленувань, у яких з плином часу можуть виникати люфти. Таким чином, якщо у виборі теплиці ви орієнтуєтеся на надійність, термін служби і міцність конструкції, ми рекомендуємо зупиняти свій вибору на теплицях з цельногнутой труби з суцільнозварними фронтонами.

Помилка № 5. Вибір матеріалу для каркаса

Одними з найнадійніших є теплиці з профільної труби, які можуть бути виконані в декількох видах: одинарна труба або рамна труба. Одним з важливих параметрів в каркасі є перетин профільної труби і товщина стінки металу. Для того, щоб каркас відповідав Сніжному режиму в Україні, необхідно, щоб товщина металу була не менше 1,5 мм.але, звичайно, теплиці з перетину труби 40*20 і більш набагато міцніше, ніж теплиці з труби 20*20.

Помилка № 6. Вибір не якісного полікарбонату

Легко помилитися у виборі стільникового полікарбонату для теплиці. Для того, щоб не допустити подібної помилки, необхідно знати кілька основних моментів. В першу чергу не варто купувати листи полікарбонату тих виробників, в назві яких присутнє слово «Еко», «економ» або щось в цьому роді. Це говорить про те, що при виробництві листів даного типу використовується вторинний рецикльований полікарбонат. Тобто фактично це дробленка, яка при додаванні в первинний полімер знижує міцність, знижує термін служби і принижує загальні експлуатаційні параметри листів. Другий момент, на який необхідно звернути увагу, це так званий ваговий фактор. З огляду на те, що в Україні відсутній єдиний норматив по ваговці квадратного метра для пластику, різні виробники випускають пластики з абсолютно різняться значеннями. У зв'язку з цим найчастіше листи загальною товщиною 4 мм. можуть кардинально відрізнятися за своїми властивостями. Для того, щоб захиститися від подібного роду помилки, ми рекомендуємо не купувати листи тонше 4 мм, тому що вони спочатку не призначені для вуличного використання. Наступний момент, який потрібно вибирати при виборі полікарбонату, — це так звана УФ-захист листів. УФ-захисту бувають декількох типів. Зокрема, багато виробників випускають листи для внутрішнього використання. Це говорить про те, що листи можна використовувати тільки всередині приміщень. Для того, щоб пластик не руйнувався під впливом УФ-випромінювань, використовуються спеціальні методи захисту. По суті їх відрізняють їх три методи нанесення: так званий метод в масі, метод коекструзії, метод лакування. Найбільш ефективним є метод лакування. Це фактично промазка листа по поверхні. Купуючи лист, зверніть увагу, щоб

виробник вказував, що лист має УФ-захист. При цьому якщо УФ-захист нанесена в масу, листи як правило коштують значно дешевше, але і термін служби у них 1-2 роки. Метод коекструзії є компромісним рішенням між захистом в масі і методом лакування. Також слід підбирати пластик за різними варіантами товщини.

Як правило для теплиць використовується полікарбонат товщиною 4 або 6 мм.наносити захист лакуванням можна не тільки на одну сторону листа, але і на дві сторони (так званий захист від дурня). Як швидко визначити якість полікарбонату? Візьміть полікарбонат в руку і на відстані 1-1,5 см від краю натисніть на соту. Якщо полікарбонат легко поламається, значить це дешевий полікарбонат. Якщо ви дивитеся на лист, в ньому не повинно бути ніяких вкраплень. Слід також звертати увагу на терміни гарантії. Якщо гарантія менше 10 років, варто насторожено ставитися до даного полікарбонату.

Помилка № 7. Чи не правильний монтаж полікарбонату

Перше і головне правило при монтажі полікарбонату — варто завжди пам'ятати, що лист повинен бути орієнтований до сонця тією стороною, на яку нанесена УФ-захист. Другий важливий момент-вигин полікарбонату повинен відбуватися в напрямку перпендикулярним каналам. В іншому випадку зростає ризик залому пластика. Також необхідно пам'ятати, що монтаж стільникового полікарбонату повинен відбувається порожнистими каналами у вертикальному положенні. Це обумовлено тим, що сам по собі полікарбонат досить гігроскопічний і в ньому накопичується велика кількість вологи. Для того, щоб конденсат не залишався всередині пластика і не виникало цвітіння, конденсат повинен відводитися. Для цього канали розташовуються вертикально. Також необхідно герметизувати торці полікарбонату щоб запобігти попаданню бруду та іншого сміття у відкриті пори каналу. Правильна герметизація включає в себе двох ступінчасту захист. Це як правило використання спеціальних герметизуючих стрічок або інших окантовочних елементів. Слід також взяти до уваги, що монтаж будь-якого пластику пов'язаний з урахуванням термічних розширень. Як правило полікарбонат монтується на дерев'яні або металеві конструкції. Коефіцієнт лінійного розширення пластику не збігається з коефіцієнтом розширення цих матеріалів. Відповідно, необхідно враховувати так званий термозазор, щоб при перепаді температур не виникало розриву пластика або не утворювалися хвилі, горби або якісь інші неприємні явища. Основним правилом щодо уникнення подібного роду неприємностей можна вважати те, що в момент, коли ви вмонтовуєте пластик, Діаметр отвору в пластиці повинен бути трохи більше, ніж діаметр саморізу. Це дозволить пластику зберегти певну ступінь свободи, чого буде достатньо для того, щоб компенсувати перепади температур.

Помилка № 8. Відсутність фурнітури

Також важливою помилкою при використанні в теплицях стільникового полікарбонату, є той факт, що покупець нехтує додатковою фурнітурою і спеціалізованими кріпленнями. Хоча вони часто грають визначальну роль в терміні служби і в якості майбутньої конструкції. Перша група - це фурнітура, що дозволяє загерметизувати місце точкового кріплення, виключити підтікання, виключити різні розриви пластика. До таких елементів відносяться полікарбонатні термошайби. Основне призначення Термошайби-герметизація місця з'єднання полікарбонату. Зокрема, коли ви кріпите полікарбонат звичайним саморізом, вам необхідно зробити отвір трохи більшого діаметру, ніж діаметр саморізу, в такому випадку як правило виникає ризик підтікання, ризик виривання саморізу. Також не варто нехтувати герметизуючими паропропускними стрічками. Коли ми надрізаємо пластик, і коли ми монтуємо його, у листів стільникового полікарбонату з одного боку в напрямку перпендикулярному екструзії є відкриті пори каналів. У ці канали може потрапляти бруд, сварок. Потрапляючи в канали, полікарбонат втрачає прозорість, втрачає естетичний зовнішній вигляд. Щоб це уникнути, нам необхідно закрити торець. Закриваємо цей торець за допомогою стрічки з паропропускними вставками. Герметизувати торець наглухо за допомогою, наприклад, скотча не рекомендується тому що в такому випадку не буде виводитися утворюється конденсат. Коли ми проклеюємо паропропускні стрічки, їх необхідно захистити. Так як під впливом погодних умов стрічки можуть скаблитися, злазити. Для захисту використовуються торцеві окантовочні профілі. Вони можуть бути виконані як з полікарбонату, так і з алюмінію. Для герметизації фронтону ми рекомендуємо використовувати штапикові ущільнювачі для герметизації конструкції.

Помилка № 9. Вибір внутрішньої комплектації

В процесі монтажу теплиці з полікарбонату можуть виникати помилки, пов'язані з комплектацією теплиці безпосередньо внутрішнім її змістом. Перед покупкою вам необхідно зрозуміти, якого плану рослини ви плануєте вирощувати і чи може виникнути небезпека перехресного запилення. Зокрема, якщо ви плануєте в одній теплиці вирощувати і огірки, і помідори, рекомендується використовувати так звані перегородки. Перегородка сама по собі являє фронтон теплиці з дверима, яка закривається наглухо, щоб уникнути перехресного запилення рослин. Слід зазначити такі нововведення, які з'явилися останнім часом. Це Автоматичні системи провітрювання і автоматичні системи поливу. Автоматична система провітрювання дозволяє під час вашої відсутності провітрювати теплицю і зберігати необхідну температуру протягом усього дня. Представляє вона з себе як правило масляний поршень, які ставиться поруч з дахом теплиці. Відповідно в комплектацію даної теплиці входить врізна кватирка. Вона врізається між двох дуг, кріпиться до каркасу. Масляний циліндр, який входить в систему провітрювання, налаштовується спочатку на ту температуру, яку ви хочете підтримувати в своїй теплиці, а далі працює на ефекті терморозширення. Як тільки у вашій теплиці підвищується температура, поршень з масляного циліндра видавлюється і відкриває кватирку. Що стосується системи автоматичного поливу, все більшу популярність отримують системи, засновані на принципі самопливу. Фактично така система складається з розводки шлангів і накопичувальної бочки. Також в комплект входить автоматичний датчик, який спрацьовує в заданий вами час, відкриваючи подачу води безпосередньо під коріння рослин (так звані системи крапельного поливу).

Помилка № 10. Чи не правильна консервація на зиму

Більшість зламаних теплиць, які потребують заміни полікарбонату на початку сезону — - це наслідок неправильної консервації. Вкрай важливо розташувати вертикальний упор. Якщо в теплиці встановлені системи автоматичного провітрювання, Поршні на зиму необхідно зняти і зберігати в теплому місці, тому що при негативних температурах зростає ризик пошкодження поршня. Якщо ви використовуєте систему автоматичного поливу, на зиму також необхідно демонтувати її на зимовий період і зберігати в теплому місці. Двері теплиці на зимовий період необхідно відкривати, щоб грунт промерзала. Таким чином в грунті вашої теплиці гинуть всі паразити і шкідники.

Для того, щоб уникнути помилок при виборі і монтажі теплиці з полікарбонату, ми рекомендуємо вам звертатися в спеціалізовані компанії, які допоможуть і проконсультують Вас належним чином, допоможуть здійснити професійний підбір матеріалів.



1